Platinablonde furie van een zangeres

Alle elementen voor een nieuwe rocksensatie zijn aanwezig in de band Be Your Own Pet.

Al zijn de bandleden nog geen twintig.

Be Your Own Pet komt uit Nashville, maar luistert nooit naar countrymuziek. Foto Lex van Rossen 1-3-06; AMSTERDAM. BE YOUR OWN PET T.A.V. ANNELIES KUIPER, NEXT FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Caffeïne, snoep, grammofoonplaten, skateboarden, zeemonsters. De topvijf van belangrijkste zaken in het leven van punkrockgroep Be Your Own Pet uit Nashville liegt er niet om. Adventure, heet hun nieuwe single. 'Wij eisen opwinding', schreeuwt hun muziek. Zeventien en achttien zijn ze pas, en toch maakten ze vorig jaar al een drietal geweldige singles die hun debuutalbum (vorige week in de winkel) niet hebben gehaald. Een platinablonde furie van een zangeres, een drummer en een gitarist die met hun instrumenten smijten, een bassist met een afrokapsel en een beugel: alle ingrediënten voor een nieuwe rocksensatie zijn aanwezig.

Zangeres Jemina Pearl (18) is eigenlijk een heel rustig en bedachtzaam meisje. Totdat ze het podium op rent en alle remmen losgaan. In Londen moest ze van de zenuwen kotsen, voordat ze de confrontatie met het publiek aandurfde. Daar wordt nu veel te druk over gedaan, vindt ze. 'In Engeland ben ik de kotsende punkzangeres. Alsof er niks beters over onze muziek te melden valt. Bijvoorbeeld dat we uit Nashville komen en dat we nog nooit naar een countryplaat geluisterd hebben.'

Hun eerste single heette Damn damn leash ('verdomde halsband'). De groepsnaam op zich is ook al een provocatie: Be Your Own Pet betekent ongeveer 'Ik ben je hondje niet'. Wat hebben ze met huisdieren? 'Niets', zegt gitarist Jonas Stein (ook 18). 'We wilden gewoon een naam die lekker brutaal klonk.'

Het gesprek in de Amsterdamse studio van VPRO's 3voor12 verloopt chaotisch. Ook drummer Jamin Orral en bassist Nathan Vasquez (allebei 17) bemoeien zich ermee. Door wie zijn ze muzikaal beïnvloed? Oudere rocksterren als Iggy Pop, Lou Reed en Brian Eno scoren hoog. 'Iggy heb ik nog nooit zien optreden', zegt Jemina, 'maar ik heb gehoord hoe wild hij kan zijn en hoe losbandig. Ik verheug me nu al op het moment dat we elkaar treffen op hetzelfde podium.'

Het succes kwam snel, vooral in Engeland waar ze vorige zomer al op de Glastonbury- en Reading-festivals optraden. 'We hebben geluk gehad', zegt Jonas. 'Ik ken genoeg leeftijdgenoten die in minstens zo goede bands zitten maar die hun eigen stad nog nooit uit zijn geweest.'

In het nummer Stairway to heaven citeren ze een regel uit die onverwoestbare rockklassieker van Led Zeppelin. 'Ik kende het origineel niet', beweert Jemina met een stalen gezicht. 'Pas toen we zelf een nummer met die titel bedacht hadden, vertelde onze producer dat het al bestond. Om het extra grappig te maken heb ik toen een regeltje uit dat oude nummer gezongen. We hebben geen hekel aan de rockhistorie; we zijn alleen te jong om er veel van af te weten.'

Natuurlijk willen ze de wereld veroveren. Maar niet tot elke prijs. Daarom staan twee van hun beste nummers, Damn damn leash en Fire department, niet op het album. 'Die singles zijn al eens een keer gekocht door onze fans', zegt gitarist Jonas streng. 'We willen onze trouwste bewonderaars niet nog eens geld uit de zak kloppen voor nummers die ze al in huis hebben.'

Concerten 15 april Motel Mozaïque-festival, Rotterdam en 17 april Melkweg, Amsterdam.

    • Jan Vollaard