Overal gedreun

Muziek lijdt sterk onder het gedreun van de bas.

Bas-terreur is een trend.

Er zijn poppodia met een slechtere akoestiek dan de Heineken Music Hall. Maar daar was bij een concert van John Legend in de herfst van vorig jaar weinig van te merken. Het nummer Let's get lifted wordt gedomineerd door de basdrum: duh, dudduh-dudduh, duh, dudduh-dudduh. Toen het concert inderdaad met deze beat begon, was er niets anders te horen dan een snoeihard, galmend gedreun. Legend en zijn muzikanten probeerden zich de rest van de avond te redden van de muzikale verdrinkingsdood.

Welkom bij de moderne basterreur, want Legends concert mag dan mijn allerergste ervaring zijn tot nu toe, ook recentere concertervaringen wijzen op een trend: bij de meeste popuitvoeringen staat de bas zó hard dat de rest van de muziek steeds slechter waarneembaar is.

De basterreur beperkt zich niet tot de podia of de discotheken. Hij is doorgedrongen tot de auto en de huiskamer, in de vorm van een subwoofer die de laagste tonen produceert. En daarbij, onwetend of niet, vooral veel burenleed veroorzaakt.

Waar komt de basterreur vandaan? Vaststaat niets, maar er is wel een slag naar te slaan. House en hiphop zijn sterk geörienteerd op de basdrum, veel meer dan op de basgitaar (of -synthesizer). Met een analogie uit de economie zou er sprake kunnen zijn van een demand pull: een stijgende vraag naar bassen door veranderde muzieksmaak.

Lage tonen zijn bovendien kennelijk masculien - in ieder geval in de misvatting van de inzittenden van de zomerse autofile richting Bloemendaal aan Zee. Hoor mij, voel mij, vrees mij. Ik bas, dus ik besta. Er zijn al autogeluidsversterkers te koop van 1.200 watt, met subwoofers van - geloof het of niet - 3.000 watt: genoeg voor een middelgrote concertzaal, en kennelijk ook voor het interieur van een Opel Astra.

In de concertzaal maskeren keiharde bassen fouten in het spel van de muzikanten. Dat zou een waarschuwing moeten zijn. Wantrouw het restaurant waar het hoofdgerecht is bedolven onder een overvloedige saus. Wantrouw het concert waar de basterreur de onkunde moet camoufleren. En, net als in de horeca: klaag er voortaan over. Misschien dat die demand pull er dan toe kan bijdragen dat de 'laagcultuur' in de popmuziek binnen proporties blijft.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel