Oud-president Taylor arm en 'onschuldig'

De Liberiaanse oud-president Charles Taylor ontkent dat hij schuldig is aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij vindt dat het Speciaal Hof in Sierra Leone geen zeggenschap over hem heeft.

Een van zijn advocaten, Richard Flomo, zei vanmorgen dat zijn cliënt dat vanmiddag zou verklaren als hij volgens plan zou worden voorgeleid voor het Speciaal Hof in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Dat Hof is vier jaar geleden ingesteld door de regering van Sierra Leone en de Verenigde Naties om de hoofdverantwoordelijken te berechten van oorlogsmisdaden die na 30 november 1996 in Sierra Leone zijn begaan.

Taylor is een van de elf mensen die door het Hof zijn aangeklaagd. Hij zou de burgeroorlog in het buurland hebben aangewakkerd en wapens hebben geleverd in ruil voor diamanten. Het Hof heeft hem elf misdrijven ten laste gelegd, waaronder moord, verkrachting en plundering.

Volgens advocaat Richard Flomo heeft het oud-staatshoofd geen geld meer om zijn verdediging te betalen. Taylor doet een beroep op 'goedwillende mensen' om hem financieel te steunen. Waarnemers zeggen dat Taylor zijn land heeft leeggeroofd en dat hem dat zeker 500 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Volgens een geestelijk adviseur van Taylor, de Indiër Kilari Anand Paul, is de ex-president er door de Nigeriaanse autoriteiten ingeluisd. Taylor zou hem dat telefonisch vanuit de gevangenis in Freetown hebben verteld. De Nigerianen die hem in augustus 2003 asiel hadden verleend maar zich vorige maand opeens bereid verklaarden hem uit te leveren, zouden hem hebben aangemoedigd om te vluchten. Nigeriaanse veiligheidsmensen zouden hem begin vorige week naar het noorden van Nigeria hebben geëscorteerd. Daar zouden ze hem hebben achtergelaten om hem kort daarop weer op te pakken. De Nigeriaanse autoriteiten ontkennen. Ze zeggen dat Taylor te veel James Bond-boekjes gelezen heeft.

Groot-Brittannië heeft bij de Veiligheidsraad van de VN een ontwerp-resolutie ingediend die het mogelijk moet maken om Taylor in Den Haag te berechten, onder verantwoordelijkheid van het Speciaal Hof in Sierra Leone. Dat Hof had aangedrongen op een proces in Den Haag, omdat de aanwezigheid van Taylor in Sierra Leone een bedreiging vormt voor de stabiliteit in de regio. Ook zou de kans op ontsnapping in Den Haag kleiner zijn dan in Freetown.