Noodtoestand in deel van Tsjechië

In zeven door wateroverlast getroffen Tsjechische regio's is gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Inmiddels hebben de overstromingen in Tsjechië aan zeven mensen het leven gekost. Ook elders in Midden-Europa, van het oosten en zuidoosten van Duitsland tot in Roemenië, kampt men met wateroverlast.

De porseleinstad Meissen, in het oosten van Duitsland gelegen aan de Elbe, is een van de acht Duitse steden die last heeft van de hoge waterstand. Foto AP An aerial view shows flooded downtown area in the eastern German town of Meissen Sunday, April 2, 2006. A total of eight cities in Germany were affected by floods, with a total of 1,300 people forced to leave their homes. (AP Photo/Jens Meyer)
De porseleinstad Meissen, in het oosten van Duitsland gelegen aan de Elbe, is een van de acht Duitse steden die last heeft van de hoge waterstand. Foto AP An aerial view shows flooded downtown area in the eastern German town of Meissen Sunday, April 2, 2006. A total of eight cities in Germany were affected by floods, with a total of 1,300 people forced to leave their homes. (AP Photo/Jens Meyer) Associated Press

De noodtoestand in Tsjechië is afgekondigd voor een week. Onder de bepalingen van de noodtoestand kan de vrijheid van beweging van mensen worden ingeperkt en zijn stakingen of economische activiteiten die reddings- werk hinderen, verboden.

Premier Jirí Paroubek waarschuwde gisteren dat het ergste nog moet komen, omdat in de bergen nog veel sneeuw ligt - op sommige plaatsen meer dan anderhalve meter - die nu snel smelt. Hij verwacht dat de wateroverlast nog wel tien dagen tot twee weken zal aanhouden.

In het zuidoosten van het land zijn gisteren de vierduizend inwoners van vier bedreigde dorpen geëvacueerd. Hier zijn de rivieren de Dyje en de Jevisovka buiten hun oevers getreden.

In het oosten is de stad Olomouc aan de Morava voor een deel ondergelopen en in het noordwesten is het de Elbe die buiten de oevers is getreden. Het peil van de Elbe, normaal twee meter, is gestegen tot 8,46 meter en bereikt vandaag het peil van negen meter. De autoriteiten verwachten dat het nog een halve meter zal stijgen. De stad Hrensko, op de grens met Duitsland, staat vrijwel geheel onder water. Onder de regio's waar de noodtoestand van kracht is, is die rond Usti nad Labem.

In Dresden, in de Duitse deelstaat Saksen, was het peil van de Elbe gestegen tot 7,33 meter. Het loopt waarschijnlijk morgen op tot 7,85 meter; daarna zal het naar verwachting dalen. De historische binnenstad van Dresden loopt pas gevaar bij een peil van acht meter of hoger.

In de stad Pirna hebben inwoners van het centrum hun woningen moeten verlaten. Een aantal bruggen over de Elbe is uit voorzorg gesloten. In Beieren is het waterpeil in de rivieren dit weekeinde niet verder gestegen.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn enkele tientallen mensen geëvacueerd omdat de Donau buiten haar oevers dreigt te treden. Premier Ferenc Gyurcsány van Hongarije noemde de toestand gisteren 'dramatisch', maar hij achtte het nog niet nodig de nationale noodtoestand uit te roepen.

In Oostenrijk blijft scheepsverkeer op de Donau verboden. Het water staat een halve meter hoger dan het peil waarop scheepsverkeer veilig is. (Reuters, AFP, AP)