Noodgedwongen rentree

Met herintreder Jacqueline Toxopeus (41) in het doel deden de hockeysters van Rotterdam gisteren goede zaken in de strijd om de play-offs door concurrent Kampong te verslaan: 4-2.

Mark Hoogstad

Natuurlijk zei ze 'ja', toen Rotterdam haar afgelopen zomer vroeg of haar naam op de spelerslijst mocht. Hoe groot was de kans immers dat beide keepsters tegelijkertijd uit de roulatie zouden zijn? Maar tijdens de wintersportvakantie ging de telefoon opnieuw. Of Jacqueline Toxopeus (41) zo vriendelijk wilde zijn de hockeysters van Rotterdam uit de brand te helpen, en dus haar masker en beenbeschermers weer uit de kast te halen?

Toxopeus stemde toe, en gisteren stapte de oud-international (87 caps) voor alweer de zesde keer van het veld bij de nummer vier uit de hoofdklasse, die goede zaken deed in de strijd om de play-offs door naaste concurrent Kampong met 4-2 te verslaan. Vijf speelronden voor het einde van de reguliere competitie bedraagt de voorsprong vier punten op de achtervolger uit Utrecht.

Maar met de nacompetitie is Toxopeus, zelfstandig ondernemer en moeder van twee kinderen, niet bezig. 'Ik ben bezig om de ploeg daar te krijgen, niet met de vraag of ik tegen die tijd nog op goal sta. Dat is mijn streven ook niet. Als het zover is, zal 'AP' wel weer hersteld zijn.'

'AP' staat voor Alice Pauline Kaldenbach, de keepster die in de winterstop een knieblessure opliep en binnenkort onder het mes moet. Ook tweede keus Frederique de Nie zit in de lappenmand, en hetzelfde geldt voor junior Marlot Wester. Het aanhoudende blessureleed maakte, zeven jaar na haar afscheid bij Den Bosch, de weg vrij voor de terugkeer van Toxopeus, die de laatste jaren ironisch genoeg als veldspeelster actief was bij de veteranen van Rotterdam.

Haar rentree betekent een hereniging met de coach onder wiens hoede Tox eind jaren tachtig haar opwachting maakte bij de nationale ploeg, als potentiële stand-in van de vermaarde Det de Beus: Gijs van Heumen. 'En de coach die mij er ook meteen weer uitsodemieterde, omdat ik niet fit genoeg was', grinnikte Toxopeus gisteren. Bijna twintig jaar later heeft de oud-bondscoach 'meer dan alleen zijn snor verloren', constateert de herintredende doelvrouw. 'Gijs is milder geworden. Hij is nog altijd veeleisend en recht voor z'n raap, maar hij geeft de verantwoordelijkheden makkelijker uit handen dan voorheen.'

Van Heumen (53) is vooral een geslepen coach, die twee jaar geleden bij zijn aantreden een nagenoeg failliete boedel aantrof. Een hoogoplopend conflict binnen de selectie was die zomer door voorzitter Jan Hagendijk hardhandig de kop ingedrukt, met als gevolg dat vier 'dragende' speelsters de benen namen. Het resolute optreden kwam Hagendijk intern op een storm aan kritiek te staan. 'Met dank aan Gijs sta ik hier nog', grijnsde hij gisteren.

En aan aanvoerster Fatima Moreira de Melo, de 27-jarige international die de club trouw bleef en het elftal sindsdien kordaat bij de hand neemt. 'Fatima regeert de wedstrijd', concludeerde bondscoach Marc Lammers gisteren.