Meer verkoop online muziek

De markt voor legale muziek-downloads (mp3's) groeit sneller dan de verkoop van muziek-cd's daalt. Dat concludeert de IFPI, de internationale organisatie van platenmaatschappijen. Wereldwijd zijn de inkomsten van platenmaatschappijen uit digitale distributie van liedjes vorig jaar verdrievoudigd. De cd-verkoop daalde in 2005 met 6 procent ten opzichte van 2004. Doordat de verkoop van andere dragers - dvd's, vinyl en cassettes - ook terugliep, is er wereldwijd toch sprake van een omzetdaling van 3 procent voor digitale muziek en cd's samen.

Rapper Cee-lo, nog niet op single. MIAMI - OCTOBER 13: Rapper Cee-lo arrives at The Source Hip-Hop Music Awards 2003 at the Miami Arena on October 13, 2003 in Miami, Florida. The show will air on the BET network on November 11, 2003 at 8:00 p.m. (Photo by Scott Gries/Getty Images) Getty Images/AFP

Nederland laat een afwijkend beeld zien. Hier daalde de totale muziekomzet (digitaal én cd's) met 14 procent, zodat Nederland terechtkomt op de twaalfde plaats van de omzetranglijst. Bovendien loopt Nederland achter bij het legaal downloaden: de opbrengst uit digitale muziek is hier 2 procent, tegen 9 procent in de VS.

Volgens Wouter Rutten, woordvoerder van de Nederlandse branche-organisatie van de entertainment-industrie, loopt Nederland achter doordat online muziekkopen hier later mogelijk werd. 'Nederland loopt voor op het gebied van breedband en computers in huishoudens, maar de online-winkels zijn hier pas in 2005 ingevoerd. In Amerika was dat drie jaar eerder.'

Internationaal hebben platenmaatschappijen geconcludeerd dat de verkoop van muziek (via geluidsdragers of digitaal) een teruglopende bron van inkomsten is. Dat maakt andere exploitatievormen belangrijker, zoals het uitgeven van radiolicenties, live-optredens en muziek-publishing.

Afgelopen weekend had Engeland een primeur: voor het eerst kwam een liedje op nummer één van de hitparade door downloads. Het nummer 'Crazy' van Gnarls Barkley (een duo bestaand uit hiphop-producer Danger Mouse en rapper Cee-lo) is niet uit als single, en heeft geen clip. Het liedje is uitsluitend verspreid via internet. Het is deze maand voor het eerst dat de Britse hitparade digitale bestanden meetelt voor de hitlijst. Downloads kunnen meetellen, als ze binnen een week als single verkrijgbaar zijn.

    • Hester Carvalho