Kiplagat verrassend tweede bij WK cross

Lornah Kiplagat (31) heeft een glansrijk optreden bij de WK veldlopen in het Japanse Fukuoka bekroond met de zilveren medaille.

Kiplagat wordt op de hielen gezeten door Dibaba. Foto AP Lornah Kiplagat of the Netherlands is chased by Ethiopia's Tirunesh Dibaba, left, in the women's long race event at the World Cross Country Championships in Fukuoka, southwestern Japan, Saturday, April 1, 2006. Dibaba won the 8-kilometer race in 25 minutes, 21 seconds and Kiplagat finished second in 25:26. (AP Photo/Koji Sasahara) Associated Press

De Keniaanse van geboorte, die sinds 2003 een Nederlands paspoort heeft, moest zaterdag in de slotfase van de lange cross alleen de Ethiopische Tirunesh Dibaba laten voorgaan. Het was de eerste medaille voor Nederland in de geschiedenis van de WK veldlopen.

De prestatie van Kiplagat is opvallend, omdat ze niet voor een specialiste op de cross doorgaat.

Niettegenstaande heeft ze in een tijdsbestek van vier maanden twee opmerkelijke prestaties geleverd. Vorig jaar december werd ze in Tilburg Europees kampioen. Terwijl die prestatie enige glans miste door de absentie van Afrikaanse loopsters, maakte Kiplagat in Japan duidelijk dat ze niemand ter wereld hoeft te vrezen.

Op het schilderachtige parkoers legde Kiplagat het deelnemersveld een straf tempo op. De in het Noord-Hollandse Groet woonachtige atlete hield dat verrassend genoeg kilometers lang vol en liep eigenlijk iedereen eraf.

Een sensationale wereldtitel hing in de lucht, maar Kiplagat kon net niet genoeg afstand nemen van Dibaba. In de laatste ronde kroop de Ethiopishe dichterbij en op de laatste heuvel zat ze de Nederlandse op de hielen. Daarna restte een eindsprint en daarin legde Kiplagat het af tegen Dibaba.

Kenenisa Bekele maakte bij de mannen zijn vijfde opeenvolgende dubbelslag door zowel kampioen te worden op de korte als lange cross. Na afloop zei de de Ethiopiër te stoppen met veldlopen. (ANP)