Kidnappers doden huilende piccolo

Een maand beheerste de ontvoering van een jongetje van achttien maanden de Italiaanse media. Dit weekend heeft de politie het levenloze lichaam van Tommaso Onofri teruggevonden. Zijn kidnappers hebben bekend dat ze hem een half uur na de ontvoering hebben vermoord, omdat het kind maar niet stopte met huilen.

Nog immer is niet duidelijk waarom de twee bouwvakkers het kind hebben ontvoerd. Om het losgeld, vanwege een vergeldingsactie of om een andere reden? Ze beschuldigen elkaar van de moord. Een van de twee had in de maanden voor de misdaad als bouwvakker gewerkt aan de renovatie van de boerderij van de familie Onofri.

Het nieuws van de dood van piccolo Tommaso leidde in heel Italië tot uitingen van afschuw. In veel steden werden gisteren stille tochten gehouden. Voetbalsupporters ontrolden spandoeken waarop ze om de doodstraf voor de ontvoerders vroegen.

De christen-democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Pier Fernando Casini, zei gisteren in een reactie: 'Als ik geen christen was, zou ik in dit geval ook voor de doodstraf zijn.' En zelfs paus Benedictus XVI stond stil bij wat hij een 'barbaarse moord' noemde.

De kleine Tommaso werd op 2 maart ontvoerd uit het huis van zijn ouders die in het gehucht Casalbaroncolo, een dorpje bij Parma, wonen. De ontvoerders hielden de gezinsleden onder schot, bonden hen vast en namen het kind mee, zonder enige eis te stellen.

Direct na de ontvoering verschenen de vader en moeder op televisie om een oproep te doen aan de ontvoerders. Het kind leed aan epilepsie en moest om te overleven dagelijks zijn medicijnen slikken. Gedurende het onderzoek werden de ouders diverse malen langdurig ondervraagd en leek ook vader Paolo Onofri, directeur van een plaatselijk postkantoor, even verdacht, nadat men in zijn kantoor kinderpornofoto's zou hebben aangetroffen.

Dit weekend kwam het onderzoek in een stroomversnelling en werden de Siciliaanse ontvoerders gearresteerd. Na ondervraging bekenden deze twee bouwvakkers de moord, waarna het lichaam van Tommaso zaterdagavond werd teruggevonden.

Justitie is nog op zoek naar meerdere andere handlangers van de daders.