Kettingbotsende wijn

Wijn met spijs combineren is tricky business. Zelfs voor mensen die worden geacht er verstand van te hebben. Zoals ik. En zoals mijn slijter. Want hem geef ik grotendeels de schuld van een van mijn grootste wijnblunders.

Afgelopen zomer gaf ik een etentje voor mensen die ik niet heel goed kende, die elkaar totaal niet kenden, maar die wel heel veel wijnen van dichtbij kenden. Zo'n etentje dus. Het eten had ik zorgvuldig uitgedacht, nu de drank nog. Om zeker van mijn zaak te zijn raadpleegde ik het plaatselijke filiaal van De Gouden Ton, toch niet de meest obscure wijnhandel.

Als aperitief wilde ik prosecco, een licht mousserende, droge Italiaanse wijn schenken. Altijd goed voor een feestelijke ontvangst. Het voorgerecht zou bestaan uit gazpacho en crostini met serrano, een gedroogde ham uit het zuiden van Spanje. Daarbij past een fino sherry, extra dry. Dat waren ik en mijn kritische gasten van die avond helemaal met de wijnhandelaar eens.

Bij het hoofdgerecht had ik de rollen omgedraaid en het gerecht bij de wijn gezocht. Ik had nog vier flessen witte Bandol liggen, een wijn uit de Provence met het kruidige aroma van eucalyptus en anijs. De gasten vonden de gegrilde dorade, ingewreven met een mengsel van venkelzaad, gedroogde rode pepertjes en sinaasappelschil, de gestoofde linzen en knoflookmayonaise met een scheut absinth er uitstekend bij smaken. Tussen de dorade en het dessert, perziken gemarineerd in Muscat Beaume de Venise, serveerde ik een plateau geitenkazen, met een salade van zachte botersla en teunisbloemen uit de tuin.

Achteraf wist ik wel dat de rinse smaak van geitenkaas kettingbotst met de smaak van een mollige wijn. Achteraf wist ik ook dat je nooit een zoete wijn moet serveren bij een salade met een lichtzure dressing. Achteraf gezien had ik moeten volharden in mijn twijfel toen die meneer van De Gouden Ton een Coteaux de Layon adviseerde.

Uit mijn notitieboekje: 'Dramatisch! Zelden zo'n slechte wijn-spijs-combi geproefd. Geitenkazen smaken zurig door wijn en wijn zelf smaakt naar goedkope limonadesiroop. T. zegt: Ik krijg er tranen van in mijn ogen.' Achteraf gezien had ik die lekkere witte Bandol door moeten schenken.

Om dit soort gênante taferelen in de toekomst te voorkomen ga ik deze week op zoek naar ideale combinaties tussen drank en eten. Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen? Vandaag ga ik op safe. Van het duo droge sherry en gedroogde ham weet ik dat het werkt.

Nodig:

2 dikke sneden landelijk brood

1 eetlepel (Spaanse) olijfolie

4 dik gesneden plakken serranoham

Snijd de sneden brood doormidden en bedruppel ze met olijfolie. Rooster ze knapperig in een grillpan of onder de ovengrill. Beleg ze met de ham en schenk er een glas droge sherry bij.

Ervaring met wijnblunders? Stuur je ultieme drank-spijscombinatie en praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil