Israëlische raket raakt Palestijns voetbalstadion

Een Israëlisch vliegtuig vuurde vrijdag raketten af op het Palestijnse voetbalstadion in Gaza, enkele uren nadat er een Hamasbijeenkomst had plaatsgevonden.

Foto Reuters/ Mohammed Salem Israëlische raket raakt Palestijns voetbalstadion Gazastad. Een Israëlisch vliegtuig vuurde vrijdag raketten af op het Palestijnse voetbalstadion in Gaza, enkele uren nadat er een Hamasbijeenkomst had plaatsgevonden. Gewapende mannen gelieerd aan de Fatah-partij van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas paradeerden gisteren door Gazastad. Daarmee negeerden ze een verbod op machtsvertoon van militante groepen dat de Palestijnse premier Ismael Haniyeh had afgekondigd. De door Hamas geleide regering verbood militante groepen de straat op te gaan na de dood van drie mensen bij geweld vrijdag. Ongeveer 300 gewapende Fatah-leden vuurden in de lucht en riepen premier Haniyeh op om de leider van een rivaliserende groep te arresteren, die ze ervan beschuldigen de gevechten te zijn begonnen. Het geweld van vrijdag begon toen een autobom Khalid al-Quga van de rivaliserende groep doodde. De Palestijnse verzetsbeweging PRC beschuldigde daarop president Abbas van samenzwering met Israël bij de moord op Al- Quga. Fatah trok fel van leer tegen deze beschuldigingen. Een Fatah-leider in Gaza zei dat Hamas zijn autoriteit moet laten gelden om de situatie tot bedaren te brengen. Het incident in Gaza laat zien welke moeilijkheden Hamas nog kan verwachten bij het beteugelen van gewapende militanten en veiligheidstroepen van Fatah. (Reuters, BBC) Palestine soccer stadium with large hole after it was hit by an Israeli missile from a warplane in Gaza is seen April 1, 2006. Palestinian Prime Minister and Hamas leader Ismail Haniyeh on Saturday ordered all gunmen and security forces involved in deadly clashes in the Gaza Strip to get off the streets. REUTERS/Mohammed Salem REUTERS

Gewapende mannen gelieerd aan de Fatah-partij van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas paradeerden gisteren door Gazastad. Daarmee negeerden ze een verbod op machtsvertoon van militante groepen dat de Palestijnse premier Ismael Haniyeh had afgekondigd.

De door Hamas geleide regering verbood militante groepen de straat op te gaan na de dood van drie mensen bij geweld vrijdag.

Ongeveer 300 gewapende Fatah-leden vuurden in de lucht en riepen premier Haniyeh op om de leider van een rivaliserende groep te arresteren, die ze ervan beschuldigen de gevechten te zijn begonnen.

Het geweld van vrijdag begon toen een autobom Khalid al-Quga van de rivaliserende groep doodde. De Palestijnse verzetsbeweging PRC beschuldigde daarop president Abbas van samenzwering met Israël bij de moord op Al- Quga.

Fatah trok fel van leer tegen deze beschuldigingen. Een Fatah-leider in Gaza zei dat Hamas zijn autoriteit moet laten gelden om de situatie tot bedaren te brengen.

Het incident in Gaza laat zien welke moeilijkheden Hamas nog kan verwachten bij het beteugelen van gewapende militanten en veiligheidstroepen van Fatah.