Hiphop die niet stampt maar slentert

Alternately Deep is een kliekjesalbum van de progressieve Britse hiphopact Roots Manuva, met b-kantjes, remixen en niet eerder uitgebracht restmateriaal uit de opnamesessies voor het ruim een jaar geleden verschenen album Awfully Deep. En diep zijn op dit album vooral weer de zware gruizige onderbuikbassen die de vaak vrij kale beats van een soepel draaiende motor voorzien. Met steriele synthesizergeluiden, gebroken ritmes, galmende echo's en futuristische bliepjes, lijkt dit album regelmatig op de bizarre soundtrack van een sciencefictionfilm.

Roots Manuva maakt hiphop die niet stampt maar slentert. Een eigenzinnige, vaak dub-achtige variant; stoffig, intrigerend en zo ontspannen dat het lijkt alsof elke toon eerst diep in de vloeibare skunk is gedompeld. De rapper is geen zanger maar zingt desalniettemin zijn lekker gerekte refreintjes gewoon zelf want deze vreemde vogel eet, zoals hij het zelf rapt, zelfs ijsjes als het ijskoud is buiten en trekt zijn eigen plan.

Zijn stevige rapstem klinkt warm en dominant, zijn rapstijl is solide en ook zijn met sterk Brits accent verwoorde teksten houden de aandacht vast. Soms zegt de rapper verstandige dingen over de maatschappij om hem heen, maar hij rapt ook dat hij zichzelf toch liever als weirdo ziet dan als 'bewuste rapper'. Het mag dan een kliekjesalbum zijn, veel artiesten zouden wensen dat hun gewone werk zo coherent en origineel klonk als deze verzamelaar.

Saul van Stapele

CD POP

Roots Manuva- Alternately Deep

Banana Klan/Big Dada

    • Saul van Stapele