Het spel is fraai, maar scoren lukt niet meer zo goed

Daags na de voetbalkraker tegen Real Madrid probeert Barcelona de rust te bewaren. De Spaanse titel komt in zicht, maar scoren gaat steeds moeilijker. Woensdag wacht Benfica voor de Champions League.

Een dag na de voetbalkraker tegen Real Madrid trapt Mark van Bommel op het trainingsveld van Barcelona een balletje met zoontje Thomas. Even verderop gaan Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson op de foto met een groepje Nederlandse toeristen. De grote sterren Ronaldinho en Samuel Eto'o kiezen na de 1-1 van zaterdagavond tegen Real Madrid voor rust.

Coach Frank Rijkaard voert korte gesprekjes, maar boven alles wil hij de rust rond zijn ploeg bewaren. Assistent-trainer Henk ten Cate vermaakt zichzelf én de honderden fans achter de hekken door strafschoppen te nemen op de reservedoelman. 'Het is belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier ontspanning zoekt', zegt Ten Cate aan de ingang van Camp Nou. 'Kinderen zijn hier heilig. Vandaag liepen er wel meer jongetjes in de kleedkamer rond. Die duiken zo met hun vader het bad in. Wie zijn wij om dat tegen te houden? We moeten er juist voor zorgen dat de druk niet te groot wordt.'

Woensdag zullen de schijnwerpers weer op de kampioen van Spanje gericht zijn als Benfica in de Champions League de 0-0 uit Lissabon komt verdedigen. Barcelona zal moeten scoren om de halve eindstrijd te halen. En het maken van doelpunten is de laatste weken juist het probleem van de Blaugrana. Na twee keer een 0-0 tegen Malaga en Benfica, valt het enige Barça-doelpunt tegen Real Madrid uit een strafschop van de Braziliaan Ronaldinho. Opnieuw speelt Barcelona bij vlagen magistraal voetbal, maar een tiental kansen blijft wederom onbenut.

Zo krijgt Van Bommel in de vierde minuut van de wedstrijd een uitgelezen mogelijkheid om zijn groeiende populariteit bij de socios te vergroten, maar hij verzuimt een prachtige pass van Ronaldinho af te ronden. 'Net als vorige week tegen Benfica had ik moeten scoren', geeft de 28-jarige middenvelder toe. 'Maar we zitten nu in een fase van het seizoen waarin de kansen er niet in gaan. We moeten ons pas zorgen maken als het spel slecht is. Zolang we mogelijkheden creëren, is er niets aan de hand.'

Van Bommel creëert na ruim twintig minuten spelen met een 'fopduik' de grootste kans voor Barcelona. De scheidsrechter trapt in het theater en legt de bal op de stip. 'Er was contact. Ik heb geprobeerd het maximale uit de situatie te halen', luidt later de lezing van Van Bommel. 'Het Spaanse woord voor Schwalbe?' Lachend: 'Dat weet ik niet. Volgens mij bestaat dat hier ook niet.'

Na de openingstreffer van Ronaldinho ontploft het met bijna honderdduizend toeschouwers gevulde Camp Nou bijna. 'Madrid cabrón! Saluda al campeón!' (Madrid klootzakken! Groet de kampioen!), klinkt het massaal van de tribunes. Nog geen jaar geleden moest Eto'o zijn excuses aanbieden aan Madrid, toen de spits deze tekst tijdens het kampioensfeest door de microfoon van Camp Nou schreeuwde.

Als verdediger Roberto Carlos van Real een paar minuten na het doelpunt van Barcelona een rode kaart krijgt wegens schelden op de leiding, lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar vreemd genoeg gebeurt het omgekeerde. De tien man van Madrid vormen een solide blok achterin en slaan met een counter van Ronaldo in de 37ste minuut toe. De oud-spits van Barcelona benut daarmee één van de twee kansen die 'De Koninklijke' in de wedstrijd krijgt. De Braziliaan trekt een lange neus naar de Catalaanse aanhang, die hem tijdens het duel uitmaakt voor 'dikkerdje'. Bij de actie van Ronaldo raakt Motta geblesseerd. De Braziliaan zal tegen Benfica ontbreken.

In de tweede helft zet Barcelona de tegenstander helemaal met de rug tegen de muur. Maar de overtuiging ontbreekt. Na een klein uur spelen wordt Van Bommel naar de kant gehaald ten faveure van de Fransman Ludovic Giuly. Ten Cate legt een dag later uit dat Van Bommel wegens een gele kaart naar de kant is gehaald. 'In deze wedstrijden kan er van alles gebeuren. Ze gaan provoceren, de scheidsrechter reageert daarop. We wilden geen risico's nemen.' Voor Van Bommel is een uitleg niet nodig. 'Als ze door mij te wisselen alsnog de wedstrijd winnen, vind ik het goed.'

Bijna gebeurt dat nog. Vlak voor tijd bereikt invaller Juliano Belletti met een fraaie voorzet Larsson, maar zijn kopbal gaat net naast het doel. Heel Barcelona slaat de handen voor de ogen. Ten Cate is van mening dat de rode kaart van Roberto Carlos in het nadeel was van Barcelona. 'Het leek wel of de spelers daarna té graag een doelpunt wilden maken.'

Opnieuw levert het aanvallende voetbal van Barcelona geen zege op. Al lijkt het kampioenschap met een voorsprong van elf punten en nog zeven wedstrijden te spelen slechts een kwestie van tijd. Volgens Ten Cate is het achteraf misschien helemaal niet erg dat Barcelona niet heeft gewonnen. 'Bij een zege was de hele stad euforisch geweest. Nu blijft de ploeg toch met volle concentratie naar Benfica toeleven. En ik vind Benfica echt een mindere ploeg dan Real Madrid.'

    • Koen Greven