Griekenland neemt kunst van Marion True in beslag

ATHENe, 3 april. Griekenland heeft vorige week een partij van 17 antieke voorwerpen in beslag genomen die het bezit waren van Marion True, de oud-conservator van het Getty Museum die in Rome terecht staat wegens illegale export. In haar villa op het eiland Paros (Cycladen) werden voorwerpen aangetroffen uit de Hellinistische en Romeinse tijd. Het gaat onder meer om een marmeren beeldje, delen van tempels en een Byzantijns icoon waarvan de datering nog niet bekend is. Deze voorwerpen waren niet bij de autoriteiten geregistreerd, zoals de Griekse wet voorschrijft. Het Getty heeft beloofd 42 objecten aan Italië terug te geven.

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft vrijdag 48 oude munten ontvangen die sinds 80 jaar in bezit waren van Zweedse universiteiten. Het 2400 jaar oude geld is tussen 1922 en 1930 opgegraven op de Peloponnesos. Destijds is het met Griekse toestemming naar Zweden gegaan voor conservering en studie. Griekenland heeft de universiteiten van Lund and Uppsala in 2004 om teruggave verzocht. Griekenland voert actie voor de terugkeer van veel van zijn kunstbezit, zoals vier voorwerpenuit het Getty Museum in Los Angeles en de Parthenon-beelden uit het British Museum in Londen.