Geweld in Turkije slaat over naar Istanbul: 3 doden

De golf van geweld die Zuidoost-Turkije de afgelopen dagen heeft getroffen, lijkt voorlopig nog niet voorbij. Bij incidenten in Kizilitepe en Nusaybin kwamen, aldus de autoriteiten, gisteren twee mensen om het leven. In Istanbul in West-Turkije, overleden drie mensen toen een bus, die door demonstranten met een molotovcocktail in brand was gestoken, op hen inreed.

De geweldsgolf begon vorige week nadat het Turkse leger in gevechten met aanhangers van de PKK van Abdullah -calan veertien Koerdische extremisten had gedood. Bij hun begrafenis sloeg de vlam in de pan, niet alleen in Diyarbakir maar ook in steden als Batman, Nusaybin en Kiziltepe.

De Turkse autoriteiten wijten de onlusten aan ophitsing door de Koerdisch-extremistische Roj-tv, die vanuit Denemarken uitzendt en dicht bij de PKK staat. Onafhankelijke waarnemers zien de onlusten vooral als een teken dat de Koerden in Zuidoost-Turkije wanhopig zijn en niet meer geloven dat beloften van de regering dat het gebied economisch vooruit zal gaan, gerealiseerd zullen worden. Daarnaast vinden veel Koerden dat de hervormingen in Turkije die hun meer culturele rechten zouden moeten brengen (zoals onderwijs en televisie in het Koerdisch), veel te langzaam gaan.

Ook in Istanbul is de stemming inmiddels meer dan nerveus. Op Taksim-plein werd gistermorgen een kleine demonstratie van rond tweehonderd Koerdische activisten ruw uit elkaar geslagen. De betogers wierpen stenen en molotovcocktails naar de politie, die reageerde met de wapenstok en traangas. Later kwam het tot het incident met de bus. De aanwezigheid van politie in de stad is aanzienlijk opgevoerd. Koerdische extremisten van de 'Haviken voor de Vrijheid van Koerdistan' hebben inmiddels de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag opgeëist waarbij vrijdag een persoon om het leven kwam in Istanbul. Zij hebben toeristen opnieuw gewaarschuwd weg te blijven omdat zij niet zullen aarzelen de toerismesector onder vuur te nemen.

De autoriteiten houden de Haviken verantwoordelijk voor een serie bomaanslagen vorig jaar, waaronder een bom in een busje in het toeristenoord Kusadasi. Daarbij kwamen vijf mensen om. De Amerikaanse regering waarschuwde in Turkije verblijvende burgers voor de mogelijkheid dat het geweld overslaat naar Ankara en Izmir.

    • Bernard Bouwman