George Clooney wil niet langer gespot worden op internet

De Amerikaanse acteur George Clooney is in actie gekomen tegen Gawker.com, een website waarop de verblijfplaatsen van filmsterren, artiesten en andere beroemdheden worden bijgehouden. Clooney roept in een vertrouwelijke brief aan collega-sterren, bekend gemaakt door dagblad New York Post, op om valse meldingen op te sturen naar Gawker.com om zo andere 'vipspotters' op het verkeerde been te zetten. Clooney is het beu dat zijn reilen en zeilen meteen op internet te vinden is, compleet met een interactieve kaart van Google Maps. Omdat de locaties zo gedetailleerd worden doorgegeven, zouden geobsedeerde fans te eenvoudig hun favoriete artiesten kunnen achtervolgen of zelfs kunnen bedreigen, aldus Clooney. Volgens Gawker - de naam komt van het Engelse werkwoord to gawk (aangapen) - is Clooney's kritiek onterecht, omdat meldingen nooit binnen een kwartier op de site terecht zouden komen. Tegen die tijd zou de gespotte beroemdheid zich allang uit de voeten gemaakt kunnen hebben.

Clooney komt in actie tegen een Amerikaanse stalker-website. (Foto Reuters) Actor and director George Clooney is shown in this undated publicity photograph. Clooney received a best director nomination for his film "Good Night, and Good Luck" for the upcoming 78th Academy Awards. The nominations were announced in Beverly Hills, California January 31, 2006 and the Oscars will be presented March 5, 2006. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/AMPAS/Handout
Clooney komt in actie tegen een Amerikaanse stalker-website. (Foto Reuters) Actor and director George Clooney is shown in this undated publicity photograph. Clooney received a best director nomination for his film "Good Night, and Good Luck" for the upcoming 78th Academy Awards. The nominations were announced in Beverly Hills, California January 31, 2006 and the Oscars will be presented March 5, 2006. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/AMPAS/Handout REUTERS

Vipspotting.nl is een website die Nederlandse beroemdheden lokaliseert. Volgens Hans Vos, chef-redactie van het weekblad Privé, is deze website weinig belastend voor Nederlandse sterren. 'In Nederland kan iemand als Marco Borsato nog rustig z'n boodschappen doen. Wij doen hier liever net alsof we ze niét zien. Maar George Clooney is zo'n beroemdheid waar meteen duizenden vrouwen gillend achteraan gaan rennen. Die heeft constant iedereen op z'n nek. Bovendien levert een foto van Clooney ook meer op: die is wereldwijd te verkopen. Die van Borsato niet.'

Voor een weekblad als Privé, dat grotendeels gevuld is met verhalen over bekende Nederlanders, is alleen de locatie van een BN'er niet interessant. 'De locatie is pas nieuwswaardig als de persoon in kwestie ergens gespot wordt in een hotel met iemand anders dan z'n echtgenote.'

Privé werkte kort samen met Vipspotting.nl, maar is daar mee gestopt. Volgens Hans Vos is vipspotting inmiddels op z'n retour: 'Als je een BN'er ziet maak je snel een foto met je mobieltje en mailt dat naar vrienden en bekenden. Daar is geen website meer voor nodig.'