Frustraties bij Danny Blind nemen toe

Ajax lijdt bij Roda de tiende nederlaag van het seizoen.

Scheidsrechters hebben mijn ploeg dit jaar al eerder punten gekost, vindt Blind.

Stampvoetend van woede verliet Ajax-trainer Danny Blind het Parkstad Limburg-stadion van Roda JC. Zijn grote ongenoegen betrof niet zozeer de nederlaag (2-1) van zijn elftal tegen de ploeg uit Kerkrade, maar meer het optreden van Roelof Luinge. De arbiter liet tijdens de rust aan elftalleider David Endt weten dat Blind wegens 'ongevoeglijk taalgebruik' op de tribune moest plaatsnemen. Wat was er gebeurd?

Aan het einde van de eerste helft ontstond een uiterst curieuze situatie. In de extra tijd konden na een scrimmage in en rondom het strafschopgebied van Ajax in de tegenaanval drie Ajacieden vrij op het doel van Roda JC afstormen. Zij hadden doelman Vladan Kujovic simpel kunnen uittikken, ware het niet dat Luinge de fluit aan zijn mond zette voor het rustsignaal. Tijd is tijd. Verontwaardigd stoven de spelers van Ajax op Luinge af om verhaal te halen. Kort daarna stond ook Blind plotseling binnen de lijnen om Luinge toe te spreken. In die felle woordenwisseling zou de Zeeuw volgens Luinge hebben gescholden. 'Verwensingen die ik aan kinderen niet zou durven te vertellen', aldus Luinge. Geconfronteerd met die uitspraak ontplofte Blind bijna. 'Zegt Luinge dat ik heb gescholden? Voor honderd procent gelogen!'

Volgens Blind zou hij Luinge 'op rustige' toon hebben gewezen op het feit dat hij veertig seconden te lang had laten doorspelen. Zijn aanmerkingen betroffen dus niet de ideale kans die hij Ajax had ontnomen om kort voor het verlaten van het veld op 1-2 te komen. Blind: 'Als de extra speeltijd ingaat druk ik altijd mijn stopwatch in. Er kwam een minuut bij, maar toen ook die was verstreken, stonden wij onder hevige druk in ons strafschopgebied. Ik kreeg echt de indruk dat Luinge net zo lang liet doorspelen tot Roda een doelpunt maakte. Toen hij af floot stond mijn horloge op 1.40 minuten extra tijd. Ik zit altijd rustig op de bank. Maar na alles wat wij dit seizoen al hebben meegemaakt met de arbitrage kan het een keer te veel worden.'

Er waren geen getuigen van het onderhoud midden op het veld, waar Blind uiteraard niets te zoeken had. Wel was duidelijk te zien dat de trainer van Ajax druk gesticulerend naar het eigen strafschopgebied wees en kennelijk toen de aanvullende extra tijd aan de kaak stelde. Luinge: 'Een trainer heeft een voorbeeldfunctie. Daarbij passen scheldwoorden niet. Ik heb misschien tien seconden te lang laten doorspelen. Het horloge van de scheidsrechter is bepalend.'

Blind oogde kort voor de aftrap nog heel ontspannen ('je weet dat ik me niet gauw ergens druk om maak'). Maar de handelwijze van Luinge schoot hem in het verkeerde keelgat. De scheidsrechter is vaker onderwerp van discussie. Dat kan niet altijd aan een ander liggen. Luinges lichaamstaal roept bij veel spelers irritaties op. 'Luinge benadeelde ons ook in de uitwedstrijd tegen AZ', bracht Blind in herinnering. 'Verder hebben we dit seizoen onder meer ook bij ADO Den Haag, PSV, Utrecht en Feyenoord door de arbitrage punten verloren.'

In het duel met Roda, dat werd gespeeld op een veld waarop een boer nog niet zijn koeien zou loslaten, had Luinge het volgens de Ajacieden gemunt op Klaas-Jan Huntelaar. De topscorer, die de openingstreffer voor zijn rekening nam, werd de hele wedstrijd op de hielen gezeten door Kah die alle middelen gebruikte. Luinge concentreerde zich vooral op de reacties van Huntelaar. De scheidsrechter wuifde alle schijn van partijdigheid resoluut weg. 'Ik ben een neutraal iemand en handel naar eer en geweten.' Dat deed de noorderling in zijn beleving ook toen hij Juanfrán van het veld stuurde. 'Een abc'tje', volgens Luinge. 'Juanfrán maakte een trappende beweging naar Gregoor van Dijk.'

Met tien man probeerde Ajax de winnende treffer te forceren. Roda JC was immers op gelijke hoogte gekomen door een eigen doelpunt van Olaf Lindenbergh. De Beemsterling schoot een doorgekopte bal van Maduro in de hoek. De jacht op het winnende doelpunt leverde slechts een machteloze vertoning op. En in de tweede helft werd het tegengestelde effect bereikt: invaller Edrissa Sonko bezorgde Roda de revanche voor de onfortuinlijke bekernederlaag omdat Lindenbergh de buitenspelval ophief. Het gekrakeel tussen Luinge en Blind, die het falen van zijn elftal toegaf, fungeerde uiteindelijk slechts als bliksemafleider voor de penibele situatie van Ajax. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft de ploeg op de vijfde plek, die nog recht geeft op deelname aan de nacompetitie, net zoveel punten als FC Groningen.

    • Erik Oudshoorn