'Dubbel' voor roeier Rogier Blink

Roeier Rogier Blink won op de Amstel zowel de Skiffhead als de Tweehead. Bij de vrouwen was wereldkampioene lichte skiff Marit van Eupen veruit de sterkste.

'Frans, wat is jouw record hier?', informeerde roeier Rogier Blink, kort na zijn overwinning in de Skiffhead, met luide stem bij Frans Göbel.

Nadat Blink een dag eerder de Tweehead had gewonnen, bleek een tijd van 26,50 minuten over de 7,5 kilometer lange races voor eenmansboten op de Amstel genoeg voor de 'dubbel'. Göbel, de 'keizer van de Amstel', glimlachte en antwoordde dat zijn record 26,44 minuten was. Dat leidde bij Blink tot een vloek. Maar ook de constatering: 'Jammer, maar eigenlijk hoort het record bij jou.'

Bij afwezigheid van titelverdediger Sjoerd Hamburger waren de ogen vooral gericht op Dirk Lippits en Gerard van der Linden. Menig meeschrijvende roeiliefhebber rekende gistermiddag na de finish alles nog eens op het gemak na. Blink (Gyas) bleek uiteindelijk met vijf seconden verschil te hebben gewonnen. Van der Linden (Nereus) en Lippits (Thêta) werden respectievelijk tweede en derde.

Eerder op de dag had Marit van Eupen bij de vrouwen de rekenaars minder werk bezorgd. De wereldkampioene in de lichte skiff had bijna een minuut minder nodig voor de 7,5 kilometer op de Amstel dan Nereus-clubgenote Mette Beugelsdijk en Ellen Maas van RIC.

Voor Rogier Blink was zijn zege in de Skiffhead de tweede van het weekeinde. Zaterdag roeide hij met Simon Glazenborg (Euros) naar de zege in de Tweehead. Een dag later voltooide Blink de 'dubbel' en bewees hij dat wisselvallige weersomstandigheden hem wel liggen. 'Ik pas me aan', zei de winnaar. 'Blijkbaar gaat het ook goed als de druk eraf is. Niemand verwachtte iets van me en daardoor kon ik ontspannen roeien.'

Op weg naar de finish ter hoogte van het clubgebouw van de organiserende roeivereniging De Hoop zal Blink even hebben gedacht aan de vorige Skiffhead. De Groninger roeier sloeg destijds met zijn skiff om tijdens een manoeuvre om de olympische zilverenmedaillewinnaar Juri Jaanson in te halen. De Est wachtte op Blink en verspeelde zo een goede klassering in de editie die door Hamburger werd gewonnen.

De winnaar van de vorige Skiffhead besloot zich dit jaar niet in te schrijven. Hamburger koos voor de voorbereiding op de Varsity van komend weekeinde. En dat werd de roeier van Orca niet in dank afgenomen.

Ook Göbel stoorde zich aan de afwezigheid van Hamburger, die vorig jaar in de eenmansboot won bij de wereldkampioenschappen tot 23 jaar. 'Hij richt zich op dit nummer, maar laat de Skiffhead aan zich voorbijgaan. In mijn tijd was je seizoen als skiffeur geslaagd als je de Skiffhead won. Bovendien kon je gemakkelijk twee wedstrijden roeien binnen twee weken. Tegenwoordig gaat het allemaal veel planmatiger. Ik vind het onzin dat hij zijn titel niet verdedigt wegens de Varsity.'

Göbel had gehoopt op een strijd tussen Hamburger en veteraan Lippits.

Laatstgenoemde, hersteld van een hardnekkige schouderblessure, versloeg zijn jongere concurrent in november bij de 'Hel van het Noorden'. Daarna kwamen de twee skiffeurs niet meer tegen elkaar in actie.

'Je ziet het meer, dat sporters een beetje verstoppertje spelen', constateerde oud-wereldkampioen Göbel. 'Misschien willen die twee elkaar wel even ontlopen. Ze hoeven van elkaar niet te weten hoe sterk ze zijn.'

Göbel, tweevoudig wereldkampioen, dank zijn bijnaam 'keizer van de Amstel' aan twaalf achtereenvolgende overwinningen van de Skiffhead.

Göbel zei blij te zijn dat zijn record uit 1988 wederom niet is verbeterd. 'Ik had gebaald als Blink het record had verbeterd, zeker met dit weer. Maar hij is wel een goede winnaar, al had ik vooraf gegokt op Van der Linden of Lippits.'

    • Michiel Dekker