Degradatie RBC officieel na nederlaag tegen PSV

Sparta in de problemen na verlies tegen Heracles.

FC Groningen komt op gelijke hoogte met Ajax.

De eerste beslissing in de eredivisie is gevallen: RBC degradeert naar de eerste divisie. Na de nederlaag (2-1) in de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen PSV is dat een feit geworden.

De klap bij de club uit Roosendaal kwam niet eens meer hard aan, omdat degradatie de logische uitkomst is van een langdurige strijd tegen de onvermijdelijkheid. Een ploeg die maar één overwinning heeft behaald en zes keer gelijk speelde kan onmogelijk een plek in de eredivisie claimen. Robert Maaskant, die na zijn ontslag bij Willem II voor de derde keer in zijn loopbaan als trainer werd aangesteld, mag in de eerste divisie gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Daarmee kan hij zowel zijn eigen geschonden reputatie als die van een veel geplaagde club herstellen.

Intussen is het vrijwel zeker dat Willem II het vege lijf alleen nog via de nacompetitie kan redden. De club uit Tilburg gaf zaterdagavond tegen ADO Den Haag ongewild aan waaraan het dit seizoen schort: doortastendheid, verbetenheid en sluwheid.

Op papier is de selectie goed genoeg voor de eredivisie, maar het ontbreekt aan samenhang en strijdlust om de broodnodige punten bijeen te sprokkelen. Zoals zo vaak werd ook in Den Haag redelijk gevoetbald, zelfs een voorsprong genomen, maar weer niet gewonnen. In blessuretijd zag Willem II een 1-0 voorsprong vervloeien nadat Stroeve uit een van de wanordelijke situaties voor het doel de bal binnenprikte. Willem II wordt op deze manier in de nacompetitie een kwetsbare ploeg, omdat het in die serie wedstrijden vooral aankomt op strijdlust.

Sparta moet na afgelopen weekeinde ernstig rekening houden met het spelen van nacompetitiewedstrijden tegen degradatie uit de eredivisie. De Rotterdammers beleefden een beroerde speelronde, omdat zij zelf in Almelo met 1-0 van concurrent Heracles verloren, maar ook ADO Den Haag een punt zagen pakken. De achterstand van twee punten op NAC bleef in tact, omdat de wedstrijd van die ploeg tegen AZ wegens overvloedige regenval werd afgelast. Inmiddels heeft de KNVB besloten dat het duel in Alkmaar morgenavond wordt ingehaald.

De strohalm voor Sparta blijf het relatief gemakkelijke programma in de drie resterende wedstrijden. Sparta speelt thuis tegen RBC en RKC en moet nog op bezoek bij ADO.

Dankzij de overwinning op Sparta heeft Heracles een gat van vijf punten met de Rotterdamse ploeg geslagen. Dat geeft wat lucht met het oog op een zwaar slotprogramma, met uitwedstrijden tegen RKC en Roda JC en een thuiswedstrijd tegen NAC. Maar in Almelo is na zaterdagavond de hoop op klassebehoud aanzienlijk gegroeid.

Heracles is op de ranglijst zowel NAC als ADO Den Haag voorbij gegaan. De Haagse ploeg klampt zich vast aan de wedstrijden tegen Sparta (thuis) en RBC (uit), die als relatief gemakkelijk worden gezien. Maar dat is voor ADO geen garantie, want die ploeg blonk dit seizoen vooral uit in wisselvalligheid.

In de strijd om een plaats in de play-offs hebben FC Groningen en NEC goede zaken gedaan. FC Groningen kwam dankzij een 2-1 overwinning op Vitesse in punten gelijk met Ajax en heeft nog uitzicht op deelname aan de play-offs die recht geven op een plaats in de strijd om de voorronde van de Champions League.

Die hoop lijkt voor Heerenveen vervlogen. De Friese ploeg verloor in Nijmegen kansloos met 4-1 van NEC. De Gelderse club lijkt zich daarmee te hebben verzekerd van deelname aan de play-offs met als inzet een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Het is een opvallende prestatie van NEC, dat in weerwil van onrust in het bestuur en het plotse vertrek van trainer Cees Lok veel wedstrijden is blijven winnen. En niet alleen dat; NEC is een ploeg die aantrekkelijk voetbal speelt.

    • Henk Stouwdam