De poes mag een jaartje in de mand blijven

De show 'Zoetgevooisd' is niet alleen maar grof, zegt cabaretière Sara Kroos.

Hij gaat over schone schijn en rotte binnenkant.

Sara Kroos FOTO: Freddy Rikken CV Sara Kroos 1981 Geboren in Wijngaarden (Zuid-Holland). 2000 Winnaar publieksprijs Leids Cabaret Festival. 2001-2003 Honger, eerste show. 2003-2005 Lam, tweede show. 2004 De Lama’s, tv-show op BNN. 2005-2006 Zoetgevooisd derde show.
Sara Kroos FOTO: Freddy Rikken CV Sara Kroos 1981 Geboren in Wijngaarden (Zuid-Holland). 2000 Winnaar publieksprijs Leids Cabaret Festival. 2001-2003 Honger, eerste show. 2003-2005 Lam, tweede show. 2004 De Lama’s, tv-show op BNN. 2005-2006 Zoetgevooisd derde show. Rikken, Freddy

Bij het verhaal over de poes slaat de stemming om. De vrouwenpoes, wel te verstaan. Cabaretière Sara Kroos (24), die tijdens haar voorstelling Zoetgevooisd een witte cowgirl-rok en puntlaarzen draagt, een strak wit shirt om haar weelderige bovenlichaam, zegt dat ze zelf ook een vrouw is en dat ze dus heus wel snapt dat een vrouw soms even niet wil, 'een jaartje of zo'. Dan moet de poes even rusten. Maar sómmige vrouwen, vooral als ze net een baby gebaard hebben, die doen hun poes in de mand en halen hem er niet meer uit. En dat is niet eerlijk. Want de man, de hond, die wil gewoon uit, die wil neuken.

Arme, arme jonge pappa's, zoals ze daar als behoeftige keffertjes achter het schoolhek staan. Kroos mag graag langs zo'n hek paraderen, vertelt ze op een donderdagavond aan haar publiek in de Leidse Schouwburg. Dan gaat ze er in volle glorie voor staan, en zegt 'kóm dan, jonge pappa's, kóóm dan!' Ze schudt met haar billen en haar borsten.

Na Honger en Lam is Zoetgevooisd haar derde theaterprogramma. Jongeren kennen Kroos van de televisie: van de Lama's, een groepje acteurs met een improvisatieshow op BNN. De ouderen kennen haar sinds 2000, toen ze als achttienjarige autodidact uit het polderdorpje Groot-Ammers de publieksprijs won op de finale van het Leids Cabaret Festival. .

Kroos en haar begeleiders trekken bijna een jaar intensief met elkaar op. Ze spelen Zoetgevooisd drie, soms vier keer per week. Ze ontmoeten elkaar bij het eten, om een uur of zes, altijd buiten het theater want dan 'zien de technici het daglicht ook nog eens'. Geluidsman C.J. Otten is een frietenman en ook gitarist Bas Mulder kan heel wat verstouwen, maar Kroos eet licht voor een voorstelling, 'een salade of zo'.

Althans, dat probeert ze. 'Ik ben een rolmodel voor de stevige vrouw', zegt ze in Zoetgevooisd, terwijl ze een onderkin trekt en haar boezem grijpt. 'Da's heel zwaar hoor. Het is een dubbelrol.'

'Mensen, ik ga naar mijn hok! Doeoeoe!' Drie kwartier voordat ze op moet, trekt Kroos zich terug in haar kleedkamer. C.J. Otten heeft haar koffertje met kleren en haar tas met boeken daar dan al neergezet. Lichtvrouw Pernel van Herpt brengt haar nog een espresso. Kroos verft de punten van haar cowboylaarzen bij met Typex, vouwt wel vijf witte shirtjes uit.

Omdat Kroos op het podium zo vrijpostig over seks praat, roept ze in het dagelijks leven nogal eens platte reacties op, vooral van mannen. 'Dan zie je ze eerst in een groepje met elkaar smoezen, en dan krijgt er één een duw en die komt dan op me af, als een leeuwtje op zijn prooi. Maar ik loop na de voorstelling heus niet de hele tijd te roepen van kut, neuken of weet ik wat; tijdens de voorstelling doe ik dat trouwens ook niet. Als mensen als eerste reactie op dit programma zeggen: ik vond het erg grof, erg plat, dan denk ik sorry, maar dat was echt niet het enige.

'Niet dat ik aan hervormingscabaret doe, maar ik heb wel een boodschap, voor wie die horen wil. Zoetgevooisd gaat over de smetteloze buitenkant en de rotte binnenkant, over de geheime gedachten en gewoonten die iedereen heeft. Ik noem dat het kistje. Iedereen heeft een kistje, en ik wil dat openkrijgen. Dat is niet grof, dat is eerlijk.'

Het jongetje van tien dat een uur later in de zaal zit, tussen zijn beide ouders in, vindt Kroos ook niet grof, zegt hij. Haar grappen zijn wel vies, maar hij snapt ze allemaal. 'Wat zit er in jouw kistje, pap?' vraagt hij na afloop aan zijn vader, die bij de schunnige passages steeds in een gierend krijslachen ontstak. Nu lacht hij niet. Zijn gezicht valt. 'Een heleboel jongen', antwoordt hij. 'Ik heb een hele grote kist.'

Tournee t/m 31 mei. Inl. (071) 51 33 985 of www.sarakroos.nl.

    • Sandra Heerma van Voss