Bush steunt in Mexico gastarbeidersregeling

De Amerikaanse president Bush heeft tegen zijn Mexicaanse ambtgenoot Fox gezegd dat hij zich zal blijven inspannen voor een gastarbeidersregeling voor illegalen in de VS. De helft van de circa 12 miljoen illegalen in het land is Mexicaans.

Deze week zal de Amerikaanse Senaat waarschijnlijk stemmen over twee wetsvoorstellen rondom het thema. Een voorstel behelst een plan van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden om illegalen en de burgers die hen helpen zeer streng te bestraffen. Bush, de Democraten en gematigde Republikeinen streven een gastarbeidersregeling na. Dit weekeinde bleef onduidelijk of en hoe de Senaat de twee conflicterende voorstellen tot een compromis zou kunnen smeden.

De Senaat zal tevens stemmen over het opschroeven van de grensbeveiliging. 'Ik steun een wet die niet alleen de grensbewaking beter regelt, maar die ook [...] een arbeidsprogramma inhoudt', aldus Bush. Fox zei dat het probleem alleen opgelost kan worden 'binnen een juridisch kader, dat garant staat voor ordelijke, veilige en respectvolle migratie'.

Bush en Fox hadden zich met de Canadese premier Harper in de Mexicaanse badplaats Cancún verzameld om te praten over economische integratie van de drie landen. (AP, Reuters, BBC)