Breken zonder te betalen kan niet

Na de mislukte plaatsing voor het WK in 2007 en vijf nederlagen bij het EK van 2005 kwam het bestuur van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) binnen een jaar tot de conclusie dat Harry Brokking niet de gewenste bondscoach is voor het nationale mannenteam. Dat kan, al is het snel vastgesteld voor een trainer wiens (gebrek aan) kwaliteiten bekend verondersteld mochten worden.

Het is niet chic om zo plotseling van een slecht functionerende bondscoach af te komen, maar moreel verdedigbaar zolang de afspraken netjes worden nagekomen. Brokking had een contract zonder ontbindende voorwaarden tot en met de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Voor een redelijke beloning, want hij genoot een jaarsalaris van 98.000 euro.

Het zou van goed werkgeverschap getuigen als de NeVoBo Brokking het restant van zijn afgesproken loon, zijnde 294.000 euro, had uitbetaald. Maar in plaats daarvan verwijt het bondsbestuur Brokking dusdanig slecht te hebben gefunctioneerd dat elke grond voor een vergoeding ontbreekt. Voor de vorm is hem nog wel een afkoopsom van 50.000 euro geboden, maar die wees de ontslagen bondscoach verontwaardigd van de hand; Brokking was bereid te zakken tot 200.000 euro.

Voor de Amsterdamse kantonrechter, die Brokking heeft ingeschakeld, bleek vorige week hoe bot de NeVoBo zich in het conflict opstelt. Op allerlei manieren werd geprobeerd aan te tonen dat Brokking een prutser van een trainer is. Deels was het een juridisch spel om de eventuele afkoopsom te minimaliseren, maar de wijze waarop Brokking tijdens de rechtszaak werd gekwalificeerd was ronduit gênant en schadelijk voor zijn reputatie. Hij werd afgeschilderd als een luie, communicatief zwakke en incompetente bondscoach. Met als gotspe de opvatting dat Brokking het geld niet zou moeten willen accepteren, omdat het Nederlands team er anders onder lijdt.

Je moet maar durven. Uit zakelijke en menselijke overwegingen is te hopen dat de rechter Brokking een fatsoenlijke afkoopsom toewijst. En om juridische redenen, omdat een coach recht heeft op borging, maar vooral om te voorkomen dat de zaak-Brokking jurisprudentie voor schandalige afvloeiingsregelingen oplevert.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam