Boeren zijn bang voor overslaan varkenspest

Rotterdam. Organisaties van varkenshouderijen en -slachterijen maken zich zorgen dat varkenspest uit Duitsland naar Nederland overslaat. Bij een Duits bedrijf op 15 kilometer afstand van Winterswijk is zaterdag de ziekte vastgesteld. De organisaties doen een dringende oproep om direct te stoppen met export en import van varkens en biggen naar de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen. De alarmkreet is gericht aan onder meer slachterijen, transporteurs, handelaren en varkenshouders. De jongste uitbraak van de pest werd ontdekt in het Duitse plaatsje Borken. In de betrokken deelstaat is sinds dinsdag een vervoersverbod van varkens van kracht. Uitzondering daarop is het vervoer van varkens die direct worden geslacht. Een woordvoerder van een van de organisaties die zondag de oproep deden, de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland, wees op de gevaren van het virus. Het gaat volgens hem om een zogeheten zwak virulante variant die moeilijk te zien is. ”Je denkt dat de ziekte onder controle is, en dan steekt het virus ineens toch weer ergens de kop op.”