Blanco stem Thai klap voor premier

De huidige premier van Thailand, telecom-miljardair Thaksin Shinawatra, heeft zoals verwacht de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen, maar de politieke impasse is met de uitslag alleen maar groter geworden.

Door een boycot van de verkiezingen door praktisch de hele oppositie heeft de partij van de premier, Thai Rak Thai (Thai Houden van Thai), volgens voorlopige uitslagen in praktisch alle districten gewonnen. Maar alleen al in de hoofdstad Bangkok bracht ruim de helft van de kiezers in protest tegen de premier een blanco stem uit. Bovendien heeft de winnaar om verscheidene districten niet de vereiste twintig procent van de stemmen behaald, met als gevolg dat voorlopig geen nieuwe regering kan worden gevormd.

De vele blanco stemmen betekenen een klap voor de populistische premier Thaksin. Hij verklaarde vanochtend dat hij verschillende opties bestudeert. 'Ik hoef niet per se minister-president te blijven, maar dat betekent niet automatisch dat ik blijf of dat ik wegga', aldus de premier.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt pas vanavond laat verwacht, als alle stemmen op het platteland zijn geteld. Juist hier, waar ruim zestig procent van de bevolking woont, heeft Thaksin steeds kunnen rekenen op grote steun. De dorpen heeft hij de afgelopen jaren substantiële verbetering gebracht, dus daar is men bereid hem zijn eigenmachtig optreden te vergeven, zoals de dubieuze verkoop van zijn telecom-imperium aan een Singaporees investeringsfonds, begin dit jaar. Die riep bij de stedelijke middenklasse juist een storm van protest op.

De oppositie heeft aangekondigd verder te gaan met massabetogingen in de hoofdstad, totdat de premier zich terugtrekt. Thaksin zelf wil vermoedelijk eerst een beter beeld krijgen van de steun van het platteland, voordat hij zijn verdere plannen bekendmaakt.

Op de achtergrond speelt ook koning Bhumibol mee. Hij heeft tot dusverre gezwegen, maar zijn morele autoriteit is onbetwist. Op zeker moment kan hij zich gedwongen voelen om de impasse te doorbreken. De politieke onzekerheid van de laatste maanden begint ook gevolgen te krijgen voor de economie. Enkele banken hebben de groeicijfers voor Thailand, officieel 5,7 procent, al met een procent verlaagd met verwijzing naar de instabiliteit van het land.