Belazerd door First Lady

Ik stond in de supermarkt en twijfelde even bij de eieren. Een onbenullig probleem misschien, maar ik dacht onwillekeurig aan die keer dat ik verslag deed vanuit Hongkong tijdens de uitbraak van de longziekte Sars.

De paniek greep sneller om zich heen dan de ziekte. Vliegtuigen van en naar de oude kroonkolonie waren leeg. Op straat liepen mensen met mondkapjes. In je handen kuchen en daarna een deur openen was uit den boze. Kuchen was sowieso verboden. Liftknopjes werden bij voorkeur met een stokje ingedrukt. Mobiele telefoonnetwerken waarschuwden automatisch wanneer een 'besmet' gebouw werd genaderd. 'Piep, piiiiep, maak rechtsomkeert!' Transpireren was verdacht: misschien was het de ziekte wel! Het was de hysterie nabij.

Ik moest daar aan denken bij het rek met eieren. Alweer anderhalve maand zijn commerciële pluimveehouders verplicht hun gevogelte binnen te houden. Zodat hun beestjes en hun voer niet geraakt worden door de uitwerpselen van overvliegende trekvogels die mogelijk besmet zijn met het aviaire-influenzavirus - de vogelgriep.

Dus als ik mijn vrije uitloopeieren, witte of bruine scharreleieren, vrijbuiters, First Lady's-maïseieren of Columbian blacktailtjes koop, word ik feitelijk belazerd.

Niks uitloop, niks scharrelen. De vrije moederkip en haar voer zouden maar zo geraakt kunnen worden door de besmettelijke poep van een trefzekere trekvogel met griep. Paniek!

Vorige week is gebleken dat een nieuw vaccin tegen het virus, wanneer het overslaat op mensen, nog niet werkt. Bij een pandemische uitbraak moeten we vrezen voor ons leven. Ook dat nog.

Ik kan me er niets bij voorstellen. Volgens mij wordt er ergens iemand gek. We proppen al decennia kippen, varkens en koeien in veel te kleine hokken. We slachtten en vaccineren ons een ongeluk zodra een gevaarlijke ziekte dreigt. Nu ligt het aan de trekvogels. Die sierlijke Veetjes aan de einder. Ik zou ze allemaal uit de lucht schieten. Preventief.

Of een vaccin verzinnen tégen de spilzucht, vóór de matiging, tégen de bio-industrie, vóór een rustig gemoed en tégen de paniek.

Oud-correspondent in China en(beginnend) filmmaker
    • Floris-Jan van Luyn