Beatles in Liverpool

'Een boek over de Beatles? Laten we dat nou niet doen, zeiden we steeds. Er bestaan er al zo veel boeken over de Beatles met zo veel feitelijke informatie - wat kunnen wij daar nou nog aan toevoegen? Ja, die plaquette aan de muur van St. Peter's Church Hall in Liverpool, waar John Lennon en Paul McCartney op 6 juli 1957 door een wederzijdse vriend aan elkaar werden voorgesteld. Daarop staan de namen van alle Quarry Men, de groep waar Lennon toen bij speelde, en één van die namen is verkeerd gespeld. Er staat Rod Davies in plaats van Davis. Dat is onze enige scoop. Maar het ging de uitgever meer om ons drieën: het verhaal van drie mannen die elkaar al dertig jaar kennen en die eindelijk een weekend naar Liverpool gaan om met eigen ogen te zien waar de Beatles vandaan kwamen.'

Jan Verstegen, Fred Hekket en Fred van Lier (Foto Jørgen Krielen) Makers van boekje over The Beatles in Liverpool ©Jörgen Krielen/Amsterdam 30-03-2006/ Jan Verstegen; Fred Hakket(?) en Fred van Lier.
Jan Verstegen, Fred Hekket en Fred van Lier (Foto Jørgen Krielen) Makers van boekje over The Beatles in Liverpool ©Jörgen Krielen/Amsterdam 30-03-2006/ Jan Verstegen; Fred Hakket(?) en Fred van Lier. Krielen, Jørgen

Jan Verstegen (50), Fred Hekket (55) en Fred van Lier (53) vlogen in 2000 per Easyjet naar Liverpool voor een bezoek aan de belangrijkste Beatle-locaties. Een toevallig contact met een uitgever leidde zes jaar later tot het boekje You're here for The Beatles, dat gisteren ten doop is gehouden door Beatle-expert Piet Schreuders. Het vertelt over de geboortehuizen van de vier wereldberoemde popmuzikanten, de buurten waar ze opgroeiden, de hal waar ze voor het eerst speelden, en de vermoeide voeten die ze tijdens hun wandeltochten opliepen. En een dvd'tje vertoont de bijbehorende beelden.

Hekket, eigenaar van een geluidsstudio: 'Wat ons het meest opviel, was dat het allemaal zo gewoon is. Er loopt een rechtstreekse lijn van een schoolbandje naar de Beatles. John Lennon richt in '56 op de Quarry Bank High School een bandje op, net zoals wij zelf ooit een bandje hadden: The Diehards, een in kleine kring legendarische formatie. Maar in hun geval gaat het om een groep die al een paar jaar later een wereldwijde revolutie in de popmuziek teweegbrengt, met een muzikaal raffinement dat tot op de dag van vandaag verbazingwekkend is. Wij wilden weten waar het is begonnen - en wat mij betreft kwam het Beatle-verhaal daardoor heel dichtbij.'

Verstegen, secretaris op een architectenbureau en bij de AKO-jury: 'Voor ons staat de muziek voorop. Wij zijn geen researchers, zoals Piet Schreuders. Wij wilden op zoek naar de achtergronden bij de muziek.'

Van Lier, docent communicatie: 'Er reden in Liverpool bussen rond, vol Japanse toeristen die langs de gebruikelijke locaties reden. Matthew Street, bijvoorbeeld, waar de Cavern Club is. Maar die heeft niets meer te maken met de club waar de Beatles speelden. Dat ding is ooit afgebroken en nu weer opgebouwd, maar aan de verkeerde kant van de straat. Bij de huizen waar wij stonden, zagen we verder geen mens.'

Verstegen: 'Wel zijn we naar Penny Lane gegaan, waarover Paul McCartney zo'n jubelend liedje heeft geschreven. We hebben daar, met Penny Lane op de discman, om ons heen gekeken. En wat we zagen, was een ontzettend treurig kruispunt. Hij moet wel een erg roze bril hebben opgehad, toen hij dat liedje schreef.'

Hekket: 'Strawberry Field, zonder s, vond ik wel heel mooi. Dat was voor John Lennon een landje achter zijn huis, zoals zo veel jongens hebben gespeeld op een landje achter hun huis. Ook daar kreeg ik even het gevoel dat ik heel dichtbij was.'

Van Lier: 'Het is een jongensverhaal. Meisjes zullen dit niet gauw doen, denk ik.'

Verstegen: 'We hadden ons ook heel serieus voorbereid. In ons werkboek stonden alle locaties die we wilden zien. En toch hebben we er steeds voor gewaakt onszelf te serieus te nemen.'

Van Lier: 'Het was een serieuze grap.'

Hekket: 'Tegelijk moet je in staat zijn vanaf een afstand naar jezelf te kijken. Het was toch volslagen waanzin wat we daar deden? En toch zou ik nog wel eens terug willen. De woonhuizen van John Lennon en Paul McCartney kun je tegenwoordig ook van binnen bekijken.'

You're here for The Beatles. Uitgeverij Walewein, €16,50

    • Henk van Gelder