'Anthony miste gewoon drie uur'

Turner Anthony van Assche is de tweede Nederlander in korte tijd die zich zwaar blesseert.

Turner Anthony van Assche is gisteren tijdens kwalificatiewedstrijden in Zuidwolde bij een val buiten bewustzijn geraakt. Het 17-jarige talent viel bij een acrobatische oefening op zijn rug en was een half uur niet aanspreekbaar. Van Assche ligt inmiddels in het ziekenhuis, waar foto's en een MRI-scan van zijn rug werden gemaakt. De Nederlandse turnploeg werd onlangs opgeschrikt door een zware blessure van Jeffrey Wammes. Ook hij landde verkeerd bij een sprongenserie op de vloer en brak daarbij beide enkels. Beide turners zijn pupillen van trainer Rob Stout.

Hoe gebeurde het ongeluk?

Rob Stout: 'Hij was goed begonnen aan zijn oefening op de mat. De eerste sprongenserie ging goed, maar bij de tweede ging het mis. Anthony had een tweeënhalve schroef moeten maken, maar maakte er twee. Hoogte en snelheid waren wel goed, maar hij had onvoldoende lengteasrotatie. Daardoor landde hij op zijn rug en door de klap sloeg zijn hoofd op de grond. Hij viel weg en moest per ambulance naar het ziekenhuis.'

Hoe is het nu met Van Assche?

'Ik heb hem vanochtend gesproken en er is alleen een zware hersenschudding geconstateerd. Hij heeft hoofdpijn, maar is aanspreekbaar. Vannacht hebben ze hem iedere drie uur wakker gemaakt om te kijken of hij reageerde. Toen ik gisteren in het ziekenhuis was, vroeg Anthony aan mij wat er was gebeurd. Het is raar om daar als coach op te antwoorden. Hij wist zijn naam, welke dag het was en waar hij woonde, maar hij miste drie uur rond het ongeluk. Meteen nadat hij bijkwam vroeg hij of hij nu wel naar de EK mag.'

Wat zijn de gevolgen voor zijn turncarrière?

'Het is gewoon een hersenschudding. Ik denk dat hij met een paar weken weer turnt en geen angst aan dit ongeluk overhoudt. Of hij de EK haalt, weet ik niet. Het is vreemd, want Jeffrey Wammes komt vandaag uit het ziekenhuis. Hij moet wél vrezen voor zijn turncarrière. Maar Jeffrey is een koele kikker, hij denkt weer aan krachttraining. Vanuit het ziekenhuis hield ik Jeffrey in een ander ziekenhuis op de hoogte hoe het met Anthony ging. Heel krom.'