Alonso herstelt de orde in chaotisch Melbourne

De derde race van het F1-seizoen werd gekenmerkt door spectaculaire crashes.

Wereldkampioen Alonso heeft nu al veertien punten meer dan zijn achtervolger.

In de beste uitgangspositie voor zijn tweede opeenvolgende wereldtitel keert Fernando Alonso terug naar het oude continent. Na zijn overwinning in de openingsrace in Bahrein en zijn tweede plaats in Maleisië won de Spaanse autocoureur gisteren in Melbourne onbedreigd de derde Formule 1-race van het seizoen. Met een royale voorsprong van veertien WK-punten op zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella en de Fin Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes) begint de kopman van het team van Renault over drie weken in Imola aan de Grote Prijs van San Marino.

Fisichella staat voorlopig weer met zijn beide benen op de grond. Hij won twee weken geleden de Grote Prijs van Maleisië, en gold vanaf dat moment als een van de belangrijkste kandidaten om Alonso dit jaar te onttronen. Hij reed zaterdag in Australië sneller in de training dan de Spanjaard en stond gisteren op de eerste startrij naast de Brit Jenson Button (pole position), één plek voor Alonso. Maar voor de opwarmronde kwam 'Fisico' door technische problemen niet weg en diende hij achteraan te starten. Hij slaagde er toch nog in om vijfde te worden. Bij Alonso op het podium stonden Raikkonen (tweede) en Ralf Schumacher (derde).

Al na de eerste bocht knalde de Braziliaan Felipe Massa van de baan met zijn Ferrari, na een aanrijding met Nico Rosberg (Williams). Massa was de eerste uitvaller. Veel later in de race crashte ook zijn ploeggenoot Michael Schumacher. Bij het opkomen van het rechte stuk reed de zevenvoudige wereldkampioen te ver over de curbstones, hij kwam in het gras, de wagen stuiterde omhoog en knalde vervolgens tegen de muur. Schumacher lag op dat moment op de zesde plaats. De voormalig wereldkampioen uit Duitsland constateerde naderhand dat er voor de Italiaanse renstal nog veel werk ligt te wachten. 'We hadden, net als andere teams, problemen de banden op temperatuur te houden', zei Schumacher na afloop. 'Vooral door dat gedoe met die safety car. Het is duidelijk dat er bij Ferrari nogal wat moet gebeuren voor we kunnen meestrijden. Met deze prestatie kunnen we niet tevreden zijn.'

Vlak na het uitvallen van Schumacher volgde nog een spectaculaire botsing, van de Italiaan Vitantonio Liuzzi (Toro Rosso). Ook zijn wagen kon naar de schroothoop.

Er waren in totaal negen uitvallers in Melbourne, hetgeen een seizoensrecord betekende; in Bahrein haalden vier coureurs de finish niet, in Maleisië waren dat er acht.

Christijan Albers - uitvaller in Bahrein, twaalfde in Maleisië - eindigde gisteren op de verdienstelijke elfde plaats. De Nederlander die bezig is aan zijn tweede seizoen in de koningsklasse van de autosport was toch niet helemaal tevreden, bekende hij naderhand. 'Het had nog beter gekund, maar het ziet er goed uit nu we naar Europa afreizen. De bolide liet een veelbelovende indruk achter', zei de Midland-rijder.

Albers had zondag, net als Schumacher, veel last van de safety car die vier keer het circuit op moest na crashes. Toch zette de talentvolle Nederlander rondetijden neer die vergelijkbaar waren met de top-acht van de wedstrijd. De eerste acht van de race krijgen WK-punten.