9.000 banen weg na fusie Alcatel en Lucent

De overname van het Amerikaanse Lucent door het Franse Alcatel gaat door. De fabrikanten van telecomapparatuur schrappen samen 10 procent van hun 88.000 arbeidsplaatsen om de transatlantische overname rendabel te maken.

Ruim een week geleden kondigden de concerns aan gesprekken te voeren over een samengaan, gisteren werd de overname bevestigd. Alcatel neemt Lucent voor 11,1 miljard euro in aandelen over. Volgens de bedrijven is schaalgrootte noodzakelijk om de concurrentie in de telecomsector aan te kunnen. Met name de prijsconcurrentie van gevanceerde Chinese ondernemingen als Huawei en ZTE speelt westerse bedrijven parten. Alcatel is sterk in snelle ADSL-verbindingen en Lucent in draadloos internet.

Al in 2001 spraken beide ondernemingen over een samengaan. Toen ketste de transactie nog af omdat Lucent niet overgenomen wilde worden. Nu spreken de concerns van een 'fusie van gelijken'. De aandeelhouders van Alcatel krijgen 60 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf. Het hoofdkantoor wordt gevestigd in Parijs, de nieuwe topman is Amerikaan. De concerns hebben samen een omzet van 21 miljard euro.

In de Verenigde Staten werd een mogelijke overname afgedaan als gevaar voor de nationale veiligheid. Het Lucent-onderdeel Bell Labs werkt in opdracht van het ministerie van Defensie en Inlichtingendiensten. Lucent zegt nu dat deze divisie op afstand wordt geplaatst. Aan het hoofd komen drie Amerikaanse staatsburgers 'die acceptabel zijn voor de Amerikaanse regering'.

'Er zijn geen rationele bezwaren te verzinnen om op deze overname tegen te zijn', zegt analist S. Kamman van CIBC World Markets in Amerikaanse media. 'Maar ratio en politiek zijn twee verschillende zaken.'

Amerikaanse politici in het Congres verzetten zich meer en meer tegen buitenlandse bedrijven die in de VS willen opereren. Vorige maand deed Dubai Ports World na toenemende druk afstand van Amerikaanse haventerminals. Het Chinese Lenovo moest vorig jaar geheime toezeggingen doen om toestemming te krijgen de pc-divisie van IBM te mogen kopen.