7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

't Wolhuys,

Zwolle, Bethlehemkerkplein 32, tel: (038) 344 75 81, keuken open: ma-za, Internationaal / Vegetarisch / Regionaal 3-gangen à la carte: gem. 37,50 euro Categorie: Goede tweede

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Scrat steelt de show in Ice Age 2

In het strakke interieur worden fantastisch uitziende gerechten geserveerd. Er is slechts keuze uit drie menu's maar daarin zijn ze in deze voormalige wolwinkel erg flexibel; onderling wisselen is geen punt. Door de kleine porties staan grote eters voor de keus: of bijbestellen of het broodmandje leegeten. Als je een half jaar moet wachten op je reservering bij dat ene grote restaurant in Zwolle, is dit een tussentijds bezoekje meer dan waard.

uitstekend | Een absolute aanrader voor eenieder die van lekker eten houdt en wel eens wat creatiefs op het bord wil. Bediening is echt super, snel aandacht voor detail. De wijnkaart is ook verrassend.(D.J. van der K., 19-01-2006)

uitstekend | Wij hebben hier nu al een aantal keer gegeten en vonden het erg lekker. Zeker het tweede restaurant van Zwolle na De Librije. Gerechten zijn creatief bereid, de bediening is persoonlijk, met aandacht voor details. (Ilse, 12-06-2005)

2 FILMFESTIVAL

CinemAsia Film Festival

Het hoofdfestival is in Amsterdam en loopt t/m 8 april. Een selectie van 8 films is t/m 21 april op tournee naar Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Inl: www.cinemasia.nl

Filmfestival met recente Aziatische films. Thema's: 'Young & Dangerous', 'Asian Link', 'Queer & Asian' en 'CinemAsia Junior!' Veel films op het festival gaan op de een of andere manier over seks: Virgin uit Indonesië, Green Chair uit Zuid-Korea en A.V. uit Hongkong. Aardige films, maar ze halen het niet bij twee andere: Dumplings van de Hongkong-Chinees Fruit Chan en Shanghai Dreams van de Chinees Wang Xiaoshuai.

3 THEATER

Madame de Sade

Den Haag: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3. Aanvang: 20.15u. Kaarten: 0900-34 56 789 en www.koninklijkeschouwburg.nl

Toneelgroep Amsterdam speelt nog t/m 22 april Madame de Sade van Yukio Mishima. De schoonmoeder van Markies de Sade probeert haar dochter over te halen te scheiden van die perverse schrijver die wegens zijn geschriften vol seks en geweld in de gevangenis zit. Madame de Sade verdedigt haar man. Regisseur Krzysztof Warlikowski laat alle vrouwenrollen door mannen spelen, op de dienstmeid na. Barry Atsma speelt mevrouw de Sade, Hugo Koolschijn speelt schoonmama.

4 FILM

Ice Age 2: The Meltdown

Regie: Carlos Saldanha. Stemmen: Ray Romano, John Leguizamo, Queen Latifah, Jay Leno e.a. Nederlandse stemmen: Carlo Boszhard, Daphne Bunskoek, Eddy Zoëy, Tygo Gernandt e.a. In: 189 bioscopen.

In Ice Age zagen we hoe een sabeltandtijger, een luiaard en een mammoet het onwaarschijnlijkste vriendentrio uit de prehistorie werden. In Ice Age 2: The Meltdown wordt hun dal bedreigd door overstroming wegens de opwarming van de aarde. De show wordt opnieuw gestolen door de levendige oer-eekhoorn Scrat die wanhopig een eikeltje probeert te bemachtigen.

5 VEILIGHEID

Een stap te ver (60 jaar infrastructuur)

Delft: Speakers, Burgwal 45 t/m 49. Lezing: John Stoop, TU Delft. Aanvang: 20.15u. Toegang: gratis. Inl: 015-27 85 235 en www.sg.tudelft.nl

Er komen steeds meer auto's en tegelijkertijd ligt een aantal grote infrastructuurprojecten onder vuur in de Tweede Kamer. Uit evaluaties van de afgelopen 60 jaar blijken veiligheid, milieu en economie in de besluitvorming in onbalans te zijn. De nadruk ligt op kostenbeheersing. Is deze zuinigheid van de overheid niet een stap te ver?

6 FILM

V for Vendetta

Regie: James McTeigue. Met: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt. In: 46 bioscopen.

Meeslepend, snel, overdonderend - V for Vendetta draagt in alle opzichten de handtekening van de broers Larry en Andy Wachowski, bekend van de Matrix-trilogie. De film gaat over een gemaskerde man in een nabije toekomst, die wraak neemt voor wat hem in het verleden is aangedaan. Zijn wraakoefening brengt hem tot in de hoogste regionen van de dictatuur waarin Groot-Brittannië is veranderd na een reeks catastrofes: terroristische aanvallen, epidemieën, oorlog.

7 KERKENBOUW

Kerkarchitectuur in Rome

Dordrecht: Het Hof, Hof 12. Lezing: Elly van Rij. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: 078-613 46 26 en www.dantedordrecht.nl

Lezing met dia's over de ontwikkeling van de kerkenbouw in Rome van de 16de eeuw tot en met het heden. Rome is al eeuwen het centrum van het rooms-katholieke geloof en telt talloze kerken, koepels, torens, kapellen en oratoria. Elly van Rij plaatst de kerkarchitectuur in Rome tegen de historische achtergrond van de stad, de ontwikkeling van de liturgie en het optreden van de pausen.