7 redenen om thuis te blijven

1 spel

Viva Il Re!

Ravensburger, ca. 20 euro

Ik ken al een meisje van zes dat er dol op is. Maar Viva il Re! is meer dan een kinderspelletje. Het is een strijd om de macht in een mallotig koninkrijk dat op alle niveaus gespeeld kan worden. Iedere speler heeft een geheim lijstje met zes favorieten. Wie aan de beurt is mag een troonkandidaat - dertien in totaal, van het keukenmeisje Irina tot de ridder Gavino - een verdieping hoger zetten. Of vanuit de vijfde verdieping een kandidaat tot de hoogste troonzaal verheffen: koning!

En dan gebeurt het: alle spelers brengen een stem uit, voor of tegen. Al bij één tegenstem gaat de koning, hopla!, terug in de doos. Pas als iedereen voorstemt is er een koning en worden de punten geteld: hoe hoger de kandidaten uit je geheime lijstje zijn geëindigd, des te meer punten. Wie na drie ronden de meeste punten haalt, heeft gewonnen. En altijd eindigt een ronde met een koning, omdat iedere speler maar een beperkt aantal tegenstemmen heeft. Als die op zijn, moet je wel voorstemmen.

Voor de vuist weg gespeeld is het niet meer dan een gokspelletje. Maar wie iets beter oplet, kan zien wie welke kandidaten bevoordeelt en daar zijn voordeel mee doen. Bij ons thuis zijn al hele slachtingen aangericht, gewoon door niet-eigen kandidaten op de troon te zetten en die weg te stemmen. Of weg te láten stemmen door een ander. Er bleef toen maar één kandidaat over. Die werd gelukkig koning. (HS)

2 reality

Expeditie Robinson: strijd der titanen

Talpa, 20.30-22.00u.

In het zesde seizoen van de populaire realityserie over mensen die moeten overleven op een onbewoond eiland komen oude bekenden terug. Omdat alle deelnemers oudgedienden zijn, wordt dit seizoen zwaarder dan ooit. Op het Filippijnse eiland is nauwelijks voedsel. Van de kandidaten van vorig jaar zien we Maxim en Douwe terug. Ook oud-winnaars Karin en Richard doen mee.

3 quiz

UQ 2006

Ned. 3, 21.15-22.00u.

Start van een serie quizprogramma's waarin de veertien Nederlandse universiteiten strijden om de Gouden Universiteitsgraal. Iedere universiteit vaardigt zijn slimste alfa's, beta's en gamma's af. Twee studenten worden getest op hun kennis van hun scriptieonderwerpen en afstudeerrichtingen, de derde moet een betoog houden volgens de regels van de retoriek. Presentator is Maarten van Rossem.

4 verleiding

Temptation Island

Veronica, 20.30-21.25u.

Nieuwe reeks afleveringen van het spelletje waartegen maar weinig relaties bestand zijn. Vier koppels worden op een tropische locatie van elkaar gescheiden en moeten proberen de verleiding van een stel sexy vrijgezellen te weerstaan. De afgelopen jaren gingen de mannen vrijwel altijd voor de bijl. Dit jaar met een extraatje: als 'ultieme verleidster' komt David Beckham-minnares Rebecca Loos langs voor een spannende date.

5 fixen

Verfroller

www.apartdesign.nl, 22,95 euro

Er valt heel wat te rollen tegenwoordig. Na de krulspelden voor in je haar drong het rollen de afgelopen jaren onder andere door in het eten (wraps), de computertechniek (rolbare toetsenborden) en de mode (oprolbare hoeden). Nu gaan we ook in huis aan de gang, met 'rolbaar behang'. Geen gehannes meer met lange stroken plakkerig papier, maar een verfroller waarmee je net zulke mooie patronen op je muur aanbrengt. Er zijn verschillende soorten, met ouderwetse of moderne behangmotieven. Rol er een hele wand mee onder of alleen een subtiel randje. Het is handig om eerst even te oefenen op een stuk oude krant. Werk netjes: eenmaal op de muur kun je niet meer terug. In principe kun je met één haal door de latexverf 3,5 meter lang rollen. Schilder van boven naar beneden. Om het echte behang-effect te verkrijgen is een vaste hand geen overbodige luxe. (JL)

6 ding

Zwevende klok

Te koop via www.thinkgeek.com voor 89,90 dollar, zoek op 'clock'

Het Amerikaanse woord geek valt eigenlijk niet goed te vertalen. Een geek is een beetje sukkelig, maar belangrijker is dat hij houdt van dingen als het heelal, techniek en wiskunde. Waarschijnlijk zouden wij inmiddels in goed Nederlands nerd zeggen. Op de website 'denk als een geek' kunnen de techniek-fanaten hun hart ophalen. De site staat vol technologische hoogstandjes, die voor niet al te veel geld te bestellen zijn. Bijvoorbeeld deze klok, die tussen twee magnetische velden zweeft. Het installeren van het LCD-klokje tussen de twee magneten is precisiewerk. Met wat oefening lukt het om de klok precies op de juiste hoogte te houden, zodat hij in de lucht blijft hangen. Voor maar 25 dollar koopt de ware geek er ook een miniatuur-raket bij die kan zweven. Voor de liefhebber: de magneten worden aangestuurd door een microprocessor. (JL)

7 site-seeing

Geluidsportretten

www.soundportraits.org

'Spel food', vraagt een Amerikaans meisje dwingend aan de alcholist van de buurt. 'L-O-O-F', spelt hij. Hij heet Michael Murray, of Chill. Zijn 14-jarige zoon Lloyd Newman maakte de indrukwekkende radiodocumentaire Ghetto Life 101. Kalm vertellen Lloyd en zijn vriendje LeAlan Jones (13) over het ruige leven aan de Southside van Chicago. De documentaire is te beluisteren op de website soundportraits.org, opgericht in 1994 om 'verwaarloosde Amerikaanse stemmen een nationaal podium te bieden'. Dat lijkt wonderwel gelukt. De hoofdpersonen uit de 'geluidsportretten' zijn een welkome afwisseling op de succesvolle Amerikanen die wij altijd in de media tegenkomen. Neem het korte radio-interview met Fountain Hughes uit 1949. De man vertelt over zijn bestaan als slaaf. 'Mijn grootvader was bezit van Thomas Jefferson. Hij was 115 jaar oud toen hij stierf. En nu ben ik 101.' (IV)

    • Ingmar Vriesema
    • Hendrik Spiering