Russische badgasten

russian_beach.jpg Zijn Russische badgasten echt zo erg? Op basis van zes jaar ervaring: een volmondig ja. Ze maken onophoudelijk rotzooi en lawaai. Ga je bij een van de meertjes rond Moskou zwemmen, dan arriveert al snel de eerste auto, zet de deuren wijd open en de autoradio op tien. Een tweede auto parkeert ernaast en probeert daar met zijn boomboxen bovenuit te komen, een derde idem dito; al snel davert een kakafonie aan techno, sjanson en gangsterrap door het naaldwoud en stapelen de lege flessen en etensresten zich op. Dat heet dan otdich, ontspanning. Je went eraan.

Waarom gedragen Russen zich zo? Daar is meer over geschreven. Onderontwikkeld burgerschap en gebrekkig verantwoordelijkheidsgevoel; de neiging voor jezelf en de jouwen (svoi) het onderste uit de kan te slepen; vrijheid zien als het dictatoriale recht volstrekt je eigen gang te gaan; een compromisloze en mateloze cultuur. Daar staan veel fijne eigenchappen tegenover, die zich openbaren wanneer je ze beter kent. Maar alle begrip als je in de tussentijd een Rusvrij hotel boekt.

Valt er iets aan te doen? In dit debat schrijft toerleidster Chanine praktisch: ‘De Russische mensen moet gewoon duidelijk uitgelegd worden wat zij kunnen verwachten, wat zij moeten betalen, wat wel en niet kan.’  Dat is gewoon waar; zonder heldere regels wordt het een zootje. Maar geef de Russen nog even de tijd. Nog geen twintig jaar geleden gingen ze alleen in tank op vakantie. (Foto Oleg Klimov)

    • Coen van Zwol