Watervalmuziek

Yeah Yeah Yeahs: Show Your Bones (Universal Music 9877287) ****

KRIJSENDE ZANGERES: Karen O. van de Yeah Yeah Yeahs Foto AFP CULVER CITY, CA - JUNE 5: (U.S. TABLOIDS OUT) The Yeah Yeah Yeahs perform on stage at the 2004 MTV Movie Awards at the Sony Pictures Studios on June 5, 2004 in Culver City, California. The 2004 MTV Movie Awards will air on the MTV Network June 10, 2004 9 PM (ET/PT). (Photo by Frank Micelotta/Getty Images) *** Local Caption *** The Yeah Yeah Yeahs AFP

Als de Yeah Yeah Yeahs íéts graag willen, dan is het dat de wereld zijn masker laat vallen. Dat we eerlijk zijn en puur, zonder flauwekul en siliconen. Daarom noemen ze hun cd Show Your Bones. Zelf geven ze het goede voorbeeld. Het trio uit New York speelt muziek die risico's neemt, die soms over het ravijn van melodrama moet springen, en die makkelijk voor hysterisch kan worden aangezien. Zangeres Karen O. zingt over haar persoonlijk leven, zoals in 'Warrior' ('The roads gonna end on me').

De Yeah Yeah Yeahs bestaan sinds een jaar of vijf. Karen O. (Orzalek) en gitarist Nick Zinner ontmoetten elkaar in een bar in New York, en besloten samen muziek te gaan maken. Ze vernoemden zich naar het beroemdste stopwoord uit de rock'n'roll, vonden dat ze wel zonder basgitarist konden, en bedachten met drummer Brian Chase een soort muziek die paste in de opwinding rond de 'New Rock Revolution' van begin 2000. Maar op eigen voorwaarden. Dat klonk op de eerste cd, Fever To Tell (2003), nog kaal en rauw, op een manier die deed denken aan de eveneens bas-loze Jon Spencer Blues Explosion - met een krijsende zangeres in plaats van een krijsende zanger.

Op de nieuwe cd, de tweede, is er iets veranderd. De stekeligheid van het debuut heeft plaatsgemaakt voor zachtaardige gitaarriffs, en drumpartijen die veren als marshmellows. De liedjes zijn niet meer uitsluitend opruiend, ze hebben een natuurlijk verloop dat zwenkt van rustig naar opgewonden en terug via het experiment. Zo wordt in 'Honey Bear' het orgel mishandeld, en in zingt Karen O. in Gold Lion alsof ze 'in tongen' spreekt.

Maar een lied als 'Cheated Hearts' is een klassiek rocknummer dat zich ontvouwt als een waterval, en Karens laconieke zangstem wordt in 'Dudley' omarmd door mooi glazig gitaargeluid. In de muziek van Show Your Bones zit meer gelaagdheid dan op Fever To Tell. Producer Squeak E. Clean heeft de nummers een ondergrond gegeven van gedempte percussie en akoestisch gitaar, die de sfeer verzachten als een laag herfstbladeren in het bos. Karen O. en haar mannen geven een draai aan het rock-genre zoals niemand anders het doet. Zij tonen hun botten, nu wij nog.

Op 23 mei treedt de groep op in de Melkweg.