Vrije arbeid voor Polen pas in 2007

Werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe EU-lidstaten mogen vanaf 1 januari 2007 onbeperkt aan het werk in Nederland. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

Vanaf 1 januari worden de Oosteuropese werknemers net zo behandeld als Nederlanders. Tot die tijd mogen ze nog niet zonder werkvergunning werken. Vanaf 1 mei wordt het wel makkelijker om zo'n vergunning te krijgen, omdat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) dan alleen nog toetst of de beloning en de huisvesting van de werknemers aan de eisen voldoen. Poolse bedrijven en zelfstandigen mogen zich nu al vrij vestigen in Nederland.

Het criterium dat er in Nederland of in een van de oude EU-lidstaten niemand voor het werk beschikbaar is, verdwijnt. 'Dat betekent in feite niet dat je open grenzen hebt, maar daar wel heel dicht bij zit', aldus staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken.

Een Kamer-meerderheid staat kritisch tegenover het voornemen. Het CDA had moeite met de datum van 1 mei. Om de partij tegemoet te komen, gaat Van Hoof maatregelen nemen om oneerlijke concurrentie door Polen tegen te gaan.

Zo mag de Arbeidsinspectie direct boetes uitdelen als werkgevers minder uitbetalen dan het wettelijk minimumloon en maakt de dienst jacht op schijnzelfstandigen. Deze mensen zijn feitelijk in dienst, maar ontduiken de geldende arbeidsvoorwaarden door als zelfstandige tegen minimale tarieven te werken.

Verder gaat de Arbeidsinspectie nauwer samenwerken met de Belastingdienst om illegale arbeid, zwart werk en schijnzelfstandigen aan te pakken. Ook wil Van Hoof dat Polen het CAO-loon krijgen, zodat zij niet oneerlijk concurreren.

Toch reageerde de CDA-fractie gisteravond gereserveerd. Kamerlid Van Hijum plaatste vraagtekens bij het plan om het regime al per 1 mei te verruimen.

CDA en Polen: pagina 25