Utrecht blijft op vierde plaats na zege

FC Utrecht is in de eredivisie met een fraaie eindsprint bezig. De subtopper behaalde gisteren de vierde opeenvolgende zege. De ploeg van trainer Foeke Booy versloeg middenmoter RKC Waalwijk met 3-1. Daarmee bleef FC Utrecht stevig op de vierde plaats, een positie die ruimschoots recht geeft op een ticket voor de meest interessante play-offs. Het voetbalteam uit de Domstad behoudt ook een voorsprong op Ajax dat morgen op bezoek moet bij Roda JC.

Vanaf de beginfase was duidelijk dat er voor RKC Waalwijk niet veel te halen was in stadion Nieuw-Galgenwaard. FC Utrecht speelde goed georganiseerd en geconcentreerd. De uitgekookte thuisclub liet zich niet verleiden tot een opportunistisch offensief. Weloverwogen zocht de ploeg van Booy de aanval.

Dankzij met name Dave van den Bergh, die volgend seizoen in de Amerikaanse Major League wil uitkomen en mede om privé-redenen zijn contract bij FC Utrecht dat tot 2007 doorloopt niet wil uitdienen, was er in de eerste helft iets te genieten. De 'hangende' linksbuiten met de afgemeten voorzet deed aan de bal mooie en onverwachte dingen. Het was echter verdediger Edson Braafheid die in de 25ste minuut de score opende. De linksback schoot raak met dank aan doelman Rob van Dijk, die een Utrechtse hoekschop onvoldoende weg werkte.

De thuisploeg verzuimde nadien het eenzijdige duel meteen te beslissen. Adil Ramzi miste oog in oog met doelman Van Dijk de beste kans. RKC was in de teleurstellende eerste helft nauwelijks gevaarlijk. De Brabantse ploeg had wel recht op een strafschop, nadat nieuwkomer Kees Van Buuren, die zijn contract donderdag met twee jaar verlengde, de bal in eigen strafschopgebied tegen zijn arm kreeg. De rechtsback schrok er zelf van, maar arbiter Dick van Egmond reageerde niet.

Na de pauze gebeurde er veel meer. Met een bekeken schot leek Ramzi de wedstrijd snel te beslissen. Binnen een minuut bracht Hans van de Haar de marge weer terug tot één doelpunt. Met kansen voor beide ploegen kende het duel een spannende slotfase. Uiteindelijk deelde invaller Marc-Antoine Fortuné, vorige week tegen Heracles (1-0) als wisselspeler ook al succesvol, de knock-out uit aan de Waalwijkers: 3-1.