Topman Ed Maas verkoopt zijn VHS

Topman en eigenaar Ed Maas verkoopt zijn vastgoedbedrijf VHS. De onderneming komt voor een onbekend bedrag in handen van een groep investeerders, waaronder Breevast en Rabobank-dochter FGH Bank.

Dat maakte VHS gisteren bekend. De overname wordt betaald in contanten. VHS en haar dochterbedrijven hebben vastgoed ter waarde van ongeveer een half miljard euro.

Maas haalde het bedrijf afgelopen zomer van de beurs. Voor de 7,5 procent van de aandelen die hij nog niet in bezit had, betaalde hij 16,5 miljoen euro. De aanleiding voor de beursexit was een conflict dat Maas had met beurstoezichthouder AFM. In 2002 en 2003 zou de topman zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis in aandelen VHS. Ook verdacht de AFM hem van koersmanipulatie. De toezichthouder, die door Maas 'een voortwoekerend gezwel in de financiële wereld' werd genoemd, overwoog Maas om deze reden uit zijn functie te zetten. Om dit te voorkomen, kocht Maas alle aandelen VHS die niet in zijn bezit waren en werd de beursnotering in augustus vorig jaar beëindigd.

Ook het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de voorkenniszaak. Daarvoor deed het in de zomer invallen bij Staal Bankiers, de huisbank van Maas. De bank zou betrokken zijn bij de verdachte aandelentransacties. Een medewerker van de bank werd wegens mogelijke betrokkenheid op non-actief gesteld.

Maas, die VHS in 1992 van de ondergang redde, wilde niet op de verkoop van het bedrijf reageren. Op de vraag of hij aanblijft als topman antwoordde zijn advocaat O. Hammerstein dat 'het toch niet echt waarschijnlijk is dat je als werknemer in dienst blijft wanneer je alle aandelen verkoopt'.