Tom Moulton: A Tom Moulton Mix

Tom Moulton: A Tom Moulton Mix (Soul Jazz Records, distr. Munich)****

Tom Moulton: A Tom Moulton Mix (Soul Jazz Records, distr. Munich)

In de glitterende gloriejaren van de disco was het een stempel van goedkeuring, een garantie voor hit- en dansvloersucces: de woorden 'A Tom Moulton Mix' op de hoes. Moulton werkte als fotomodel toen hij betrokken raakte bij de opkomende discorage. Om de dansende massa's tegemoet te komen in hun hang naar lange, eeuwig doorgaande grooves, pionierde hij met de verlengde discomix, waarbij hij haast per ongeluk aan de wieg stond van de 12-inch-single. Hij ging wel een stuk minder radicaal te werk dan zijn iets jongere tijdgenoten Walter Gibbons en Larry Levan: omdat hij zelf geen dj was of omdat hij de drugs liet staan, daarover verschillen de meningen. De zestien sterke staaltjes disco op deze voorbeeldig verzorgde dubbelaar, van lui als Grace Jones (La vie en rose), Detroit Emeralds, Andrea True Connection en MFSB, zijn welsprekende essays over hoe Moulton door doeltreffende verlengingen en subtiel 'gepimp' een gevoel van voorwaartse stuwkracht op de dansvloer wist te brengen.

    • Jacob Haagsma