The Gourds: Heavy Ornamentals

The Gourds: Heavy Ornamentals (Sonic RendezVous / Eleven Thirty 7006)***

The Gourds: Heavy Ornamentals (Sonic RendezVous / Eleven Thirty 7006)

Er wordt gezopen, gepaddestoeld, en de nieuwe kamergenoot heeft een 8-foot bong: The Gourds doen het goed in de universiteitssteden van de VS. 'Alsof je pijltjes gooit naar een woordenboek', zo omschrijft violist en mandoline-speler Max Johnson (ex-Uncle Tupelo, ex-Wilco) sommige teksten. Dat lijkt vooral te kloppen in de eerste drie liedjes hier, waar weinig touw aan vast te knopen is. Echt begrijpelijk en leuk wordt het pas in 'Shake The Chandelier', met een alcoholisch huppelendkerkorgeltje à la Doug Sahm. Dat Vox-orgel borrelt ook weer naar boven in 'Pill Bug Blues', over een jongen met een verslaafd vriendinnetje. Dat hun associatieve teksten ook goed kunnen uitpakken is te horen in de leuke verschrikkingen van de 'New Roomate': 'I say for Halloween you be Joan, I'll be a torch'. En (hoewel nogal vergezocht) in 'Pick And Roll': 'Slake thine thirst with a vessel of meade / Why Eartha Kitt Cat Woman Supreme'.

    • Bart Jippes