Test: Zwarte Kamerleden

De allochtoon stemt. En hoe. Cas van Kleef test voor de verkiezingen van volgend jaar alvast of de huidige zwarte Kamerleden kiezerspotentieel hebben. En hoe zwart ze zijn

KLEUR IN DE KAMER: Naïma Azough. Foto Roel Rozenburg DENHAAG:FEB2002 GroenLinks_kamerlid Naima Azough FOTO: Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Naïma Azough (Gr. Links)

Afkomst? Geboren in Marokko.

Hoe zwart is zij? Ze is meer bruinachtig. Als een koffiekoekje.

Wat doet ze in de Kamer? Ze houdt zich bezig met onderwijs. En echt, mijn hart breekt als ik haar hoor praten over de misstanden in de Nederlandse peuterspeelzalen.

Kan ze het een beetje? Ze komt oorspronkelijk uit Marokko, maar heeft in Antwerpen gestudeerd. Dat hoor je in haar stem terug. Ze is geen ster in argumenteren, en ze mag ook best wat harder praten, zo nu en dan.

Is het een zwartkijker? Neuh, meer een positivist. Net als elke Groenlinkser denkt ze alles op te kunnen lossen met een gezellig potje knuffelen.

Partijkleur? Groen/rood.

Toekomst als Kamerlid? Alleen als ze eens wat harder zou praten, dan verstaan we haar tenminste.

Wie stemt er op haar? Mensen die een sussende stem zoeken, in deze wereld waarin iedereen tegen elkaar staat te schreeuwen.

Cijfer: 6

Ayaan Hirsi Ali (VVD)

Afkomst? Geboren in Somalië

Hoe zwart is zij? Nogal zwart. Een beetje glanzend ook. Als een toffee.

Wat doet zij in de Kamer? Integratie, natuurlijk! Of was het nou segregatie Een momentje.

Kan zij het een beetje? Tja, daarover verschillen de meningen. Sommigen zijn lyrisch over haar optredens binnen de Kamer, terwijl anderen vinden dat ze toch maar beter boeken kan gaan schrijven. Niet dat het dan heel anders zou zijn, want op dit moment zie je haar ook niet zo vaak in het parlement.

Is het een zwartkijker? Nou, een groot gedeelte van haar leven bestaat uit Islam-bashen, dus dat komt niet al te frivool over. Maar als je al jaren in een soort gevangenschap leeft, en dan nog kan lachen om de grappen van Jozias van Aartsen, moet je wel plezier in het leven hebben.

Partijkleur? Blauw/oranje.

Toekomst als Kamerlid? De VVD wil haar maar al te graag binnenboord wil houden, denk aan al die gratis publiciteit! Maar volgens mij is ze die blauwe zetel allang ontgroeid.

Wie stemt er op haar? Mensen die vooral houden van 'zeggen waar het op staat'.

Cijfer: 7,5

John Leerdam (PVDA)

Afkomst? Geboren in Curaçao.

Hoe zwart is hij? Ah, hier hebben we ook een goede! Hij komt bijna in de buurt van pure chocolade.

Wat doet hij in de Kamer? Hij houdt zich voornamelijk bezig met cultuur, en natuurlijk met koninkrijksrelaties. Want ja, je bent geboren op de eilanden, of je bent het niet.

Kan hij het een beetje? Hij heeft in ieder geval één positief punt: hij springt overal tussenuit. Van huis uit is hij namelijk acteur, en je kan moeilijk om zijn grote... persoonlijkheid heen.

Is het een zwartkijker? Ik kan het me niet voorstellen, niemand kan zo aanstekelijk lachen als hij. Tenzij het natuurlijk door zijn grote zwarte bril komt.

Partijkleur? Rood.

Toekomst als Kamerlid? Ik gok van wel. Als je opvalt zit je waarschijnlijk goed in de Tweede Kamer. Als hij nu nog wat meer gebruik maakte van zijn acteervaardigheden om de debatten wat levendiger te maken, zou het helemaal perfect zijn.

Wie stemt er op hem? Mensen die van een showtje houden.

Cijfer: 8,5

Joao Varela (LPF)

Afkomst? Geboren in Portugal

Hoe zwart is hij? Bijna zo zwart als koffie.

Wat doet hij in de Kamer? Hij schrijft nogal eens een opiniestukje. Helaas is zijn taalgebruik om van te huilen.

Kan hij het een beetje? Hij is uitverkozen tot slechtste politicus van het jaar.

Is het een zwartkijker? Helemaal niet. Toen hij hoorde dat hij tot slechtste politicus van het jaar was gekozen, plaatste hij een zeer positief stuk over zichzelf en zijn huidskleur op zijn persoonlijke site. Die is er overigens zeer snel weer vanaf gehaald, maar nog wel elders te lezen (http://blokje.free.fr/varela/). Aanrader.

Partijkleur? Blauw/geel. En in dit geval is dat samen niet groen.

Toekomst als Kamerlid? Geen. De LPF zal sowieso geen zetels meer krijgen, en ik gok dat niemand meer met deze excuusneger gezien wil worden.

Wie stemt er op hem? Hij schijnt nogal goed te liggen bij de vrouwen. Dus huisvaders: pas op!

Cijfer: 2

Meer zwarte Kamerleden op www.spunk.nl
    • Cas van Kleef