Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met voormalig leider van D66 Boris Dittrich over zijn terugtreden als fractievoorzitter na het debat over de missie naar Afghanistan en zijn eigen toekomst en die van D66. Verder een debat met onder anderen Jaap Peeters, auteur van het boek De intensieve menshouderij over de macht van de manager in de gezondheidszorg. Ned.3, 12.05-13.00u.

In het geschiedenisprogramma Andere Tijden een terugblik op de emigratiegolf naar Australië in de jaren vijftig. Meer dan tweederde van de 160.000 Nederlandse emigranten in Australië heeft een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Minder bekend is dat eenderde terugkeerde, al dan niet zwaar teleurgesteld. Voor velen ontstond de situatie van een ‘jojo’, zoals een van de ex-emigranten het noemt. „In Australië lonkt het vaderland, en hier ontstaat weer verlangen naar Australië.” Ned.3, 20.35-21.10u.
In het geschiedenisprogramma Andere Tijden een terugblik op de emigratiegolf naar Australië in de jaren vijftig. Meer dan tweederde van de 160.000 Nederlandse emigranten in Australië heeft een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Minder bekend is dat eenderde terugkeerde, al dan niet zwaar teleurgesteld. Voor velen ontstond de situatie van een ‘jojo’, zoals een van de ex-emigranten het noemt. „In Australië lonkt het vaderland, en hier ontstaat weer verlangen naar Australië.” Ned.3, 20.35-21.10u.

The insurgency. Over de door soennieten geleide opstand tegen de bezetting van Irak en de sjiietische regering. Twee journalisten drongen door in het door de soennieten beheerste gebied waar vrijwel geen geallieerde troepen komen. BBC2, 22.00-23.00u.

Staatsbezoek Argentinië. Samenvatting van het staatsbezoek dat koningin Beatrix op 30 maart en 1 april heeft afgelegd aan Argentinië. De koningin wordt op haar bezoek vergezeld door kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Voor Máxima betekent het bezoek een thuiswedstrijd aangezien Argentinië haar moederland is. Ned.2, 22.10-22.40u.documentaire

ZDF Expedition: Wilder Planet. Over de allesverwoestende aardbeving in San Francisco in het jaar 1908, die meer dan drieduizend levens kostte en honderdduizenden inwoners dakloos maakte. ZDF, 19.30-20.15u.

OverLeven: Hebben genen een geheugen? Vanavond over de nog omstreden leer epigenetica. Het leven van onze voorouders kan decennia later een invloed hebben op ons eigen bestaan ook al hebben we die invloeden zelf niet ondergaan. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Tegenlicht: Seksslavinnen. Met verborgen camera opgenomen documentaire van de Canadese regisseuse Esther Bienstock over de schokkende en schimmige wereld van de internationale vrouwenhandel. Het verhaal begint met de armoede in de dorpen van Moldavië en de Oekraïne waar meisjes worden geronseld om vervolgens via Turkije doorverkocht te worden aan pooiers en bordelen in heel West-Europa. Vrouwenhandel heeft zich volgens de Nederlandse juriste en onderzoeksjournaliste Ruth Hopkins ook in Nederland genesteld. Ned.3, 21.10-22.10u.

Panorama: The hospital that failed women. Naar nu blijkt heeft een ziekenhuis van de Engelse gezondheidsservice een groot aantal vrouwen met borstkanker een essentieel onderdeel van hun behandeling onthouden. Hoe kan eigenlijk het niveau van het werk in de ziekenhuizen gecontroleerd worden? BBC1, 23.15-0.15u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gesprek met de hoogste baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer over de problemen bij het ministerie, de Schiedammer Parkmoord en het nieuwe onderzoek naar de Deventer moordzaak. Verder voormalig vmbo-leraar Kees Beekmans die over de problemen van allochtone leerlingen publiceerde en nu in Marokko woont. En zangeres Fréderique Spigt en haar vijftien jaar oudere halfzus Yolande Bertsch die vanaf deze maand op de planken staan met Lucy in the sky, een muziektheatervoorstelling over het (jappen)kampverleden van hun moeder. Ned.3, 22.20-23.10u.

kunst

Close-up: Kunst met groene vingers. Een verstilde Japanse tuin, een golvende tuin, een geborduurde tuin. Het zijn de groene scheppingen van hedendaagse kunstenaars als mode-ontwerper Kenzo en de architect Charles Jencks. Zij en andere kunstenaars nemen ons mee op een ontdekkingstocht door hun artistieke tuinen. Ned.1, 19.00-20.00u.

sport

De Wedstrijden. Met samenvattingen van onder meer Roda JC tegen Ajax; Feyenoord tegen FC Twente, FC Utrecht tegen RKC Waalwijk en FC Groningen tegen Vitesse. Talpa, 19.00-20.30u.