Televisie Overige films

Honey, I Blew up the Kid (Randal Kleiser, 1992, VS). In eenduidig vervolg op Honey, I Shrunk the Kids ondergaat tweejarig zoontje van uitvinder Rick Moranis per ongeluk een molecule-vergrotend experiment. Als een opgewekte reuzencherubijn in tuinbroek loopt hij door een tot Madurodam gereduceerd Las Vegas. SBS6, 14.50-18.00u.

Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. Dezelfde Pixar Animation Studios tekenden later al even digitaal voor o.a. Finding Nemo en The Incredibles. België 2, 18.40-20.00.

The Flintstones (Brian Levant, 1994, VS). Live action-speelfilm naar bekende tekenfilmserie brengt weergaloos de quasi-prehistorische Amerikaanse suburb tot leven, inclusief de mammoet-afwasmachine. Verhaal en karakters blijven volstrekt eendimensionaal. Net5, 21.00-22.35u.

Free Money (Yves Simoneau, 1998, Canada). Mislukte maar curieuze komedie. Marlon Brando als gevangenisbewaker wiens schoonzoons Thomas Haden Church en Charlie Sheen een trein beroven. RTL7, 22.30-0.20u.

The Others (Alejandro Amenábar, 2001, VS/Spanje/Frankrijk). Stijlbewuste spookhuisfilm van de regisseur van Tesis en Abre los ojos. Nicole Kidman wacht met haar lichtgevoelige kinderen, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in het halfduister op haar in Europa vermiste man. BBC2, 22.30-0.10u.

The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990, VS). Regisseur Hopper wist geen eigen signatuur te verlenen aan broeierig bedoelde 'film noir' over afpersing, overspel, jaloezie en moord. Met Don Johnson en veel aangedikte sfeer. Net5, 22.35-0.55u.

Girlfight (Karyn Kusama, 2000, VS). Festivallieveling annex regiedebuut van leerlinge van John Sayles over tienermeisje dat zich via het boksen ontworstelt aan haar lot in een achterbuurt in Brooklyn. Film houdt zich voor het grootste deel aan de conventies van de Amerikaanse sportfilm, maar gaat op beslissende momenten heerlijk zijn eigen gang. Sterke hoofdrol van Michelle Rodriquez. Ned.2, 23.35-1.15u.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971, VS). Even harde als reactionaire en succesvolle politiethriller, waarin Clint Eastwood voor het eerst gestalte gaf aan inspecteur Callahan, die op geheel eigen wijze korte metten maakt met de misdaad in San Francisco. SBS6, 23.50-1.40u.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Nederland). Brutale, grootscheepse thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. Inspecteur Huub Stapel gaat op onderzoek uit. Ook met Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke. België 1, 0.00-1.50u.

The Wild Geese (Andrew V. McLageln, 1978, Engeland). Actiefilm van routinier McLageln, die ambachtelijk vakmanschap pleegt te paren aan reactionaire denkbeelden. Blanke huurlingen, onder wie Richard Burton en Roger Moore, bevrijden een in Centraal-Afrika afgezette president, in opdracht van doortrapte Engelse zakenman. In Nederland destijds uitgebracht als Aasgieren vallen aan. BBC1, 0.40-2.55u.

Sweet and Lowdown (Woody Allen, 1999, VS). Als geënsceneerd docudrama vermomde speelfilm van Allen over de fictieve jazzgitarist Emmet Ray, die in de jaren dertig geleefd zou hebben en in zijn zelfzuchtige wereldje even plaats vond voor een verhouding met het spraakloze wasmeisje Hattie. Sean Penn overtuigt en imponeert als de jazzlegende. BBC2, 0.40-2.10u.