Televisie Overige films

Café Oriental (Rudolf Schündler, 1961, West-Duitsland). Noodlijdend café wordt verbouwd tot jazzclub in Duits muzikaal blijspel met Elke Sommer. ZDF, 13.50-15.20u.

Smokey and the Bandit 3 (Dick Lowry, 1983, VS). Derde en zwakste aflevering in reeks achtervolgingskomedies haalde destijds de Nederlandse bioscopen niet eens. Met Jackie Gleason, Jerry Reed en een kleinere rol van Burt Reynolds. Veronica, 19.00-20.30u.

Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante special effects. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro en Donald Sutherland. Veronica, 20.30-23.00u.

Spider-Man (Sam Raimi, 2002, VS). Big-budget-verfilming van strip die realistischer, en ironischer, zou zijn dan Batman en Superman. Toch wijkt deze film nauwelijks af van het stramien van de superheldenfilm: verlegen jongeman (Tobey Maguire) hijst zich in zijn pak als er ergens mensen gered moeten worden. Onderwijl probeert hij het hart van een begeerde dame (Kirsten Dunst) te veroveren. “Computer generated images' (CGI) stellen Spider-Man in staat om onder bruggen door te vliegen en zijn reuzenweb te spinnen in Manhattan. Dezelfde CGI konden ook na de opnamen elke referentie aan het World Trade Center wegpoetsen, waar Spider-Man's web aanvankelijk tussen beide torens in hing. Willem Defoe is tegenstander The Green Goblit. RTL5, 20.30-22.40u.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979, West-Duitsland/Frankrijk/Portugal). Optimale verfilming van Günter Grass' verbijsterende roman, in de grimmige optiek van de kleine Oskar die weigert groot te worden in het kleinburgerlijke Dantzig van voor en tijdens het nationaal-socialisme. Met David Bennent, Mario Adorf. ARD, 24.00-2.20u.

True Identity (Charles Lane, 1991, VS). Innemende zwarte Engelse komiek Lenny Henry speelt verdienstelijke hoofdrol in beschaafde komedie. Achtervolgd door de maffia, put hij zich uit in vermommingen. Een blanke Engelse kakstem doet wonderen in New York. BBC1, 0.15-1.45u.

Lotta pa Brakmakargatan / Lotta uit de Kabaalstraat (Johanna Hald, 1992, Zweden). Aanstekelijke Astrid Lindgrenverfilming vertelt helder verhaal over een vrolijk halsstarrig meisje en haar beleveninssen in en om het huis. Vanaf 4 jaar. Maandag, België 2 (Canvas), 9.45-11.00u.

Charlie's Ghost Story (Anthony Edwards, 1994, VS). Verhaal van Mark Twain lag ten grondslag aan jeugdfilm waarin de geest van een overleden ontdekkingsreiziger de hulp inroept van een verwaarloosd zoontje. Maandag, BBC2, 12.00-16.00u.