Televisie Film van de dag

Heremakono. Mauritanië ligt ten zuiden van Marokko en grenst aan Algerije en Mali. Aan de westkust ligt het plaatsje Nouâdhibou dat weer wordt omgeven door de Sahara en de Atlantische Oceaan. Deze nadruk op de ligging is belangrijk omdat Heremakono over migratie gaat. Een beter leven in Europa is de droom van de migranten en Nouâdhibou is de tussenstop voordat die droom wordt verwezenlijkt - of uiteenspat. Een van de dromers is Abdallah. Hij is westers gekleed, spreekt de taal niet en brengt de tijd wachtend door. In Mali betekent heremakono 'wachten op geluk', een term die slaat op huizen die slechts gebouwd zijn voor tijdelijke bewoning. Dat wachten is voelbaar. Abdallah slentert rond, ligt op bed, staart wat uit het raam, observeert de overige bewoners en leert drie woorden in de lokale taal; zelden was wachten zo lamlendig.(Abderrahmane Sissako, 2002, F/Mauritanië), Ned.3, 14.40-16.10u.

Uit Heremakono Year: 2002 Director: Abderrahmane Sissako PHOTOS12

André Waardenburg

    • André Waardenburg