Televisie Film van de dag

Fight Club. David Fincher maakt films die overrompelen. Door je zintuigen te bombarderen, pakt hij je bij de lurven. Dat werd voor het eerst duidelijk in Seven, de film die een nieuwe standaard zette in het seriemoordenaars-genre. De kleuren waren via een speciaal proces gebleekt, wat een uiterlijk gaf dat goed paste bij het duistere verhaal over een moordenaar die geïnspireerd werd door de zeven hoofdzonden. Op het eind van Seven zat nog een onaangename verrassing. Fight Club lijkt hiervan wel het kwadraat te zijn. Vieze bruintinten overheersen, de plot over mannen die voor de lol een vechtclub beginnen om weer iets te voelen in hun leven is nihilistisch en er is een verrassende wending. De achterliggende boodschap van Fight Club is uiterst serieus: de moderne consumptiemaatschappij zuigt ons leeg, het enige dat ons rest is haar op te blazen en opnieuw te beginnen. (David Fincher, 1999, VS/D), BBC2, 23.50-2.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg