Schavuiten

Een kind doet het wel eens: het tekent een toernooitabel, vult de uitslagen in en constateert dan blij een denkbeeldig toernooi met de beste schakers van de wereld gewonnen te hebben.

Onder volwassenen gebeurt het soms ook en dan is het minder onschuldig. Begin maart werd de Duitse meester Miroslav Shvartz voor tweeënhalf jaar geschorst omdat hij beweerde in 2004 de grootmeesternorm te hebben vervuld in een Hongaars toernooi dat in het echt nooit gespeeld was.

Tot zijn verdediging voerde Shvartz aan dat hij toen nog niet wist dat zoiets niet mocht en misschien is dat waar, want hij komt uit Oekraïne, dat een slechte reputatie heeft op dit gebied. Zo was daar in 2005 het toernooi 'Helden van Tsjernobyl', of liever gezegd, het was er niet, maar er werden wel uit de duim gezogen uitslagen en partijen gepubliceerd.

Eind mei wordt er een nieuwe president van de wereldschaakbond gekozen en in verkiezings- tijd laten bestuurders graag zien dat ze hard kunnen optreden. Shvartz moet nu terecht boeten, maar de ergste fraudeur, de Roemeen Alexandru Crisan, bleef grootmeester, president van de Roemeense schaakbond en de beste vriend van de bestuurders van de wereldschaakbond tot hij in 2004 werd gearresteerd wegens frauduleuze praktijken die niets met schaken te maken hadden.

Crisan kon natuurlijk niet altijd tegenstanders omkopen of zelfverzonnen schaakevenementen winnen. In Portoroz moest hij in 2001 eerlijk schaken en toen bracht hij er niets van terecht.

Drazen Sermek - Alexandru Crisan, Vidmar Memorial Portoroz 2001. Met het rustige 1. Lb4 kan wit zeker winnen, maar hij pakt het harder aan.

Oplossing Schaken: 1. Te1xe6 f7xe6 (of 1...Kxe6 2. De5+ Kd7 3. De7 mat) 2. Dh2-h7+ Kd7-d6 3. Dh7-e7 mat.

    • Hans Ree