Rice: duizenden fouten in Irak

De Vereningde Staten hebben 'duizenden tactische fouten' gemaakt tijdens en na de inval in Irak, in maart 2003. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gisteren erkend tijdens een spreekbeurt in een voetbalstadion in de Engelse stad Blackburn.

In reactie op een vraag uit het publiek - of de VS iets geleerd hadden van de door hun geleidde invasie van Irak - antwoordde Rice: 'Ja, ik weet dat we fouten tactische fouten gemaakt hebben - duizenden, daar ben ik zeker van.'

'Maar', voegde ze er direct aan toe, 'wanneer je terugblikt op de geschiedenis, blijkt dat je beoordeeld wordt op het feit of je de juiste strategische beslissingen nam. Ik ben er van overtuigd dat het strategisch gezien een juist besluit was; dat Saddam [Hussein] lang genoeg een gevaar had gevormd voor de internationale gemeenschap.'

Rice zei verder dat Amerika niet de wens heeft om 'de gevangenbewaarder van de wereld te worden' en dat de VS 'de terroristen die [ze] vasthouden wil laten terechtstaan'.

Haar toespraak in Blackburn maakte deel uit van een tweedaags bezoek aan het noordwesten van Engeland, dat gisteren begon. Op uitnodiging van het BBC-radioprogramma Today hield ze er een toespraak over het Amerikaanse buitenlandse beleid. Haar gastheer, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, vertegenwoordigd als Lagerhuislid Blackburn. Tegen Rice' komst werd gisteren door ongeveer 250 Blackburnians betoogd.

In oktober bracht Straw een bezoek aan de Amerikaanse staat waar Rice opgroeide, Alabama. Net als het bezoek van Straw destijds, heeft Rice' werkreis een informeel karakter. Vandaag zou ze naar Liverpool doorreizen. Daar zou Rice - een grote fan van The Beatles - onder meer een cultureel centrum bezoeken dat is opgericht door ex-Beatle Paul McCartney.