Rente in de eurozone moet verder omhoog

De economie van de eurozone doet het beter dan nog maar een paar maanden geleden werd verwacht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarom de rente verhoogd. Maar de bank heeft nog een heel eind te gaan - om precies te zijn naar 4 procent.

De ECB doet zijn werk niet goed. Zijn belangrijkste doelstelling is een inflatie van minder dan 2 procent. Maar de inflatie bedraagt 2,3 procent en is sinds maart 2004 niet meer langdurig onder de 2 procent geweest. De centrale bank wil ook ordelijke markten op het gebied van de huizenprijzen en effectenkoersen, en bescheiden kredietgroei. Maar de leningen zijn tweemaal zo snel toegenomen als het bbp. De markten voor huizen en obligaties bloeien en de financiële markten lijken de vrees voor risico`s naar de prullenbak van de geschiedenis te hebben verwezen.

De ECB heeft wel iets gedaan. De rente is opgetrokken van 2 naar 2,5 procent. En de gouverneurs beginnen luider te klagen over de uitwassen van de financiële markten. Maar er is nog een lange weg te gaan. De rente moet 2 procent hoger liggen dan de inflatie om het enthousiasme voor leningen enigszins in te dammen.

Als de rente zoveel hoger hoort te zijn, waarom is hij dan nog steeds zo laag? Dat is een overblijfsel van de lange periode van economische zwakte in de eurozone. Maar die periode is duidelijk voorbij. De IFO-index van het Duitse consumentenvertrouwen staat op het hoogste punt sinds vijftien jaar. Historisch gezien komt dat volgens Barclays Capital overeen met een bbp-groei van 8 procent voor de hele eurozone. Maar zelfs als de regio dat percentage niet haalt, maakt de economie een veel te gezonde indruk om de bank risico`s te laten nemen.

De rente moet hoog genoeg zijn om zowel de detailhandelsprijzen als die van huizen en effecten onder controle te houden. Een reële rente van 2 procent betekent een ECB-rente van 4 procent. De ECB heeft geen reden meer om te treuzelen. De markt houdt slechts rekening met een ECB-rente van 3 procent eind 2006. Maar dat is veel te voorzichtig.