Reesink mogelijk van de beurs

Handelsonderneming Reesink wil zijn notering aan de beurs in de huidige vorm staken. Het bedrijf praat met beursexploitant Euronext over alternatieven. Dit heeft Reesink gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

De onderneming vindt de verplichte rapportage volgens de nieuwe boekhoudstandaardmethode IFRS 'onwenselijk'. 'Dit heeft een directe impact op onze concurrentiepositie en biedt onze beleggers niet de gewenste transparantie.'

Het nettoresultaat over 2005 kwam uit op 3,4 miljoen euro. Met IFRS was er sprake van een daling van 1,2 miljoen euro. In de 'oude' GAAP-methode zou de winst 0,3 miljoen euro zijn gestegen. 'De brutowinst onder IFRS wordt, anders dan bij Dutch GAAP, zeer sterk beïnvloed door de prijsontwikkelingen van onze handelsgoederen.' De handelsonderneming, die onder meer doe-het-zelfartikelen, walserijproducten en tractoren levert, wil wel graag vasthouden aan de vrije verhandelbaarheid van haar aandelen.

In de cijfers is geen rekening gehouden met een eventuele claim die het bedrijf indient tegen de gemeente Apeldoorn. Een op verzoek van Reesink uitgevoerd onderzoek komt uit op een totaal aan dwangsommen en schade van 45 miljoen euro. Het bedrijf is gedupeerd omdat de gemeente zich niet heeft gehouden aan afspraken bij de verplaatsing van dochterbedrijven van Zutphen naar een nieuwe bedrijfslocatie bij Apeldoorn. De affaire leidde begin dit jaar tot het vertrek van alle wethouders van Apeldoorn.