Rechtertje spelen 3

Als politie en justitie zijn vastgelopen en politiek en media in een diepe lethargie zijn weggezonken, moet iemand het breekijzer hanteren. Het alternatief is dat een onschuldige vast blijft zitten en een hoogstwaarschijnlijk schuldige man vrij rondloopt.

De Deventer moordzaak en een aantal andere dubieuze rechtszaken leggen de bijl aan de wortel van ons rechtssysteem. In dergelijke gevallen zou de pers meer signalerend te werk moeten gaan. Dan zouden mensen als Maurice de Hond niet hun ziel en zaligheid in de waagschaal hoeven te stellen.

Restauratie van onze rechtsbedeling zou niet afhankelijk moeten zijn van ad hoc ingestelde commissies binnen justitie. Ondanks de trias politica moet de volksvertegenwoordiging als hoogste bestuursorgaan in dezen haar verantwoordelijkheid nemen. Waarvoor dient anders het enquêterecht?

    • H.J. Vonk Groenlo