Picabia slaat culturele agenda over

Wie iets over het Rembrandtjaar wil weten, heeft niets te zoeken bij Picabia, het nieuwe VPRO-programma over kunst. Gert van de Wetering, eindredacteur en bedenker van Picabia's formule: 'De grote culturele agenda slaan we over. De grote namen ook. Wij zoeken onze onderwerpen nèt onder de oppervlakte, bij kunstenaars die wel in hun eigen circuit bekend zijn, maar nog niet bij een groter publiek.'

Kunstenares Amie Dicke en mode-ontwerpster Vivian Westwood in de nieuwe kunstrubriek Picabia. Foto VPRO VPRO

De teneur van het programma, dat telkens een aantal filmpjes van uiteenlopende lengte presenteert, paart 'hoopvolle verwachting' aan 'nieuwsgierigheid naar het buitensporige,' zegt Van de Wetering. Het kent een presentatrice, 'maar het is geen personalityshow.' Evenmin wordt het 'een essay van de eindredacteur' die allerlei dwarsverbanden tussen de verschillende onderdelen eist. 'Wij zoeken het nadrukkelijk in onderling verschillende filmpjes.'

Het romantische beeld van de geïsoleerde kunstenaar, ploeterend op een meesterwerk, wijst Picabia af. 'Ze weten allemaal wat commercie is en wat moderne beeldcultuur.'

Picabia is het zoveelste kunstprogramma van de VPRO. De omroep schrapte kortgeleden het kunstprogramma R.A.M en gunde het nieuwe programma De besprekers nog geen half seizoen. Hoe lang zal Picabia overleven? Van de Wetering: 'In september gaat de publieke omroep op de schop. Alles is onzeker. Maar de VPRO-leiding heeft beloofd zich voor ons in te zetten, als wij onze pretenties waarmaken.'

Waar is Picabia nu mee bezig? 'Met een filmpje voor over twee weken, over JR. Dat is een geweldige Tunesische fotograaf, hij werkt in de Parijse banlieue. Het lidmaatschap van Magnum heeft hij geweigerd. Je kent hem niet? Heel goed.'

Picabia. Zondagavond, Ned. 3, 23.10-23.55u.

    • Joyce Roodnat