Pennette ai carciofi

Voor 2 pers. als voorgerecht: 250 gram kleine artisjokjes (zonder de stelen gewogen); citroensap of azijn; 20 gram groene olijven met pit (niet te zout) 2 1/2 eetlepel olijfolie extra vergine 1 grote teen knoflook, overlangs gehalveerd 1 eetlepel fijngesneden peterselie 1 eetlepel fijngesneden munt (facultatief) 4 eetlepels droge witte wijn 1 dl kippenbouillonzout en zwarte peper 150 gram pennette (dunne penne) of andere korte pasta 20 gram roomboter 2 eetlepels versgeraspte parmigianio reggiano

Nog maar weer eens een pastarecept voor de liefhebbers. Ditmaal gaan er die heerlijke, puntig toelopende Zuid-Italiaanse artisjokjes door die nu volop verkrijgbaar zijn bij goede groentewinkels, natuurvoedingswinkels en Marokkaanse en Turkse winkels. Bereiding: Snijd de steel van de artisjokjes weg, pel de stelen en trek het taaie blad weg tot de malse blanke blaadjes tevoorschijn komen. Snijd de top weg op het breedste punt en snijd de buitenkant glad. Halveer de artisjokken, verwijder eventueel hooi uit het hart en snijd de artisjokken in smalle partjes. Leg ze tot gebruik in water met citroensap (of azijn) om verkleuring tegen te gaan. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften en snijd de knoflook in gelijkmatige stukjes. Ontpit de olijven en snijd het vruchtvlees overlangs in smalle reepjes. Neem de partjes artisjok uit het water en droog ze tussen een theedoek. Verhit de olie in een hapjespan pan en fruit daarin al roerend op een halfhoog vuur knoflook en peterselie tot de knoflook licht begint te kleuren. Voeg de artisjokken toe, fruit ze 1 minuut mee en blus alles af met de wijn. Stoof de artisjokken op laag vuur in de gesloten pan gedurende 10 minuten, of tot de wijn is geabsorbeerd. Voeg nu bouillon, olijven, munt en weinig zout (vanwege de olijven) toe en stoof de artisjokken in de gesloten pan nog 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Er mag nog wel iets van het stoofvocht resteren. Kook intussen de pennette in ruim kokend en gezouten water bijtgaar, giet ze af in een bolzeef, schud het aanhangend kookvocht snel weg en doe ze bij de artisjokken in de pan. Draai het vuur uit, roer de roomboter erdoor en zodra deze is gesmolten de parmigiano. Breng het gerecht definitief op smaak met zout en maal er wat peper over. Serveer de pennette direct in voorverwarmde diepe borden.

Florine Boucher

    • Florine Boucher